Публикация

Безплатни консултации за рак на дебелото черво

Прегледите ще се проведат през май от хирурзите в „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив


Тревожно нарастване на случаите и тенденция за „подмладяване“, т.е. засягане на все по-млади хора, се наблюдава през последните 4-5 години при рака на дебелото и правото черво,т. н. колоректален карцином. През изминалата година оперираните от нас болни бяха средно около 60-годишни. За сравнение ще посоча, че само преди 6-7 години пациентите, които лекувахме, бяха във възрастовата група над 70-те,  заявиха хирурзите във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“. Това заболяване заема водеща позиция по честота, като при мъжете се нарежда след простатния и белодробният рак, а при жените след рака на млечната жлеза.

Голяма част от пациентите се диагностицират със закъснение, защото процесът е вече толкова напреднал, че не може да се говори за онкологична радикалност. Липсата на здравна култура у голяма част от хората, съпроводени от чувството за срам или страх, ги карат да не търсят навременна медицинска помощ. Неглижирането на задължителните профилактични прегледи, самолечението, „самобразоването” с помощта на медиите и интернет също допринасят за късното откриване на болестта, а оттам и до нерадикалното лечение.

Най-ранните симптомите се проявяват още след 50-55 г., характеризиращи се с кръвотечения и запек. Всички„упорити” хемороиди, смутен пасаж и анемия над тази възраст трябва да пораждат съмнения за злакочествен процес. Факторите ,обуславящи развитието и появата на лошата болест са много- например, могат да се посочат нездравословното хранене, намалената двигателна активност и забавеният чревен пасаж, водещи до по-дълъг контакт на хранителните вещества с чревната лигавица, предизвикващи метаплазия на епитела от постянното дразенене и възпаление. От тук до истинския карцином има само няколко крачки, категорични са специалистите. Всички оплаквания, като болки в корема, стоп на пасажа,тежки кръвотечения при изхождането, са вече късни симптоми и означават, че заболяването е набрало скорост.

Според хирурзите малко внимание се обръща и на генетичната предразположеност. Пациенти, чиито родственици са боледували,от ракови заболявания трябва много внимателно да проследяват състоянието си. Тук се нареждат известните на всички полипи, които обикновено се появяват на 50-55 г., и трябва да се контролират, защото  голяма част от тях спрямо вариантите и размерите си малигнизират.

Основното и водещо лечение е оперативното. Съвременните тенденции са за радикално премахване на тумора и контрол на метастазите. Истинско предизвикателство за хирурга са сфинктеросъхраняващите операции, които са показани при ниско разположен рак на ректума в ранен стадий поради сложното техническо изпълнение и възможните усложнения. В по-голямата си част, независимо от стадия на тумора, тези операции завършват с противоестествен анус на коремната стена, гарантиращо сигурността на операцията, но травмиращи повече психически ,отколкото физически пациента. Тези сфинктеросъхраняващи операции са рутинна практика в нашето хирургично отделение, когато са онкологично оправдани. За съжаление обаче, по-голяма част от пациентите идват късно, когато заболяването е напреднало и изпълнението на този радикален метод е онкологично неиздържан.

За да не се достигаме да този тип травмиращи операции, е важна превенцията –един нормален медицински преглед, при най-малкото кървене от хемороиди,появило се повече от един път или чревен дискомфорт, които хирургът диагностицира първо с ръка, тъй като 60% от колоректалните туморите са откривеми по този начин. Едва след това се идват на ред,лабораторните, колоноскопските и образни изследвания.

И тъй като профилактиката е най-важна, нашият екип със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите реши да организира през месец май безплатни консултации. Те ще се провеждат всяка сряда – на 2, 9, 16, 23 и 30 май след предварително записване на тел: 032/644-222. Скринингът е препоръчителен за всички пациенти над 45 години.

 

Коментари