Публикация

Медицински омбудсман ще приема жалбите на пациентите

Медицински омбудсман ще приема жалбите на пациентите

Освен права, пациентите трябва да имат и законови задължения, заяви д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС


"Крайно време е в България да бъде създаден Медицински омбудсман, който институционално да приема и решава проблемите на пациентите и жалбите им, свързани с медицински грешки". Това обяви проф. Златица Петрова, директор на Изпълнителната агенция за медицински одит по време на IV научно-практическа конференция на БЛС в Несебър.

 

Форумът бе посветен на управлението на риска в медицинската практика

 

и на своевременното лечение, достъпността, качеството и превенцията на медицински пропуски при спешни състояния.

Проф. Петрова подчерта, че има случаи на непрецизна лекарска работа, в които например вместо болния орган се отстранява здравия, но по думите й инцидентите не трябва да стават повод за заклеймяване на лекарското съсловие. Ролята на медиацията в подобни случаи е изключително важна и трябва да се решават все повече чрез извънсъдебни споразумения, изтъкна тя. 

"За лекарски грешки трябва да се говори само в случаи на смърт и тогава обезщетение трябва да плаща застрахователят, в останалите случаи на терапевтична непрецизност, трябва да се говори за увреждане, което да се обезщетява от Фонд за обезщетение на пациентите", каза  Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.  

Председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев подчерта значимостта на съсловните споразуменията между съдебната власт и лекарите. Във форума взеха участие представители съдии, прокурори и следователи.

Задължително е освен законови права, пациентите да имат и законови задължения, смята зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Петрова. Тя цитира статистически данни, според които

 

всеки трети българин над 18 г. не е минал през профилактичен преглед 

 

Глобата за това била 50 лв., но не се прилагала. 

Участниците в конференцията се обединиха около идеята за баланс в отношенията между лекари и пациенти и се обявиха срещу опитите за демонизиране на медиците чрез фалшиви новини.  Директорът на ИАМО предложи темата на следващата научно-практическа конференция на съсловната организация да бъде "Медии-общество-лекари" с акцент върху ролята на лекарите за формиране на общественото мнение.

Вторият ден на форума акцентира  върху превенцията на заболяванията и необходимостта от профилактика като предпоставка за елиминиране и минимизиране на медицинските пропуски.  В секция Неврология бяха коментирани спешните главоболия, трудностите и перспективите при лечението на мозъчните инсулни в острия им стадий, епилептичните пристъпи, както и адекватния подход при световъртеж в условията на спешност. В модул Хирургия, модериран от  акад. Дамян Дамянов, водещи бяха възможностите за диагностично-лечебни пропуски при спешни гастроинтестинални кръвоизливи, остър апендицит, илеув и заболявания на жлъчния мехур. 

Водещите теми в секцията по  кардиохирургия, модерирана от  проф.  Генчо Начев, бяха диагностика и лечение на  дисекация на аортата, нови подходи при лечение на дълбоката венозна тромбоза, отделеченото инсехимично прекондициониране, хирургичното лечение при акутни поражения на екстракарниалните мозъчни артерии. В модул Ендокринология, воден от проф. д-р Здравко Каменов, на фокус бяха  предизвикателствата при острите състояния, свързани с нарушения на калциво-фосфортата обмяна, с нарушения във функциите на щитовидната жлеза, трудностите  при диагностиката и лечението на диабетната кетоацидоза и синдрома на Cushing.  В центъра на дискусията  по токсикология, модерирана от проф. Камен Канев,  бяха оценката на риска в спешната токсикология,  децата и интоксикационният риск в ежедневието

На тържествена церемония бяха връчени почетни отличия на лекари за активния им принос към продължаващото медицинско образование и участие в реализацията на четирите научно-практически конференции.

"Този форум  има и не само научна стойност, той дава възможност на голяма част от медицинското съсловие да се събере, да обмени идеи и опит, които да доведат както до прогрес в медицината, така и до сплотяване на колективното съзнание“, каза д-р Грозев. 

 

Всички научни лекции, представени на форума, ще бъдат включени в модула за е-ПМО на БЛС в CredoWeb

 

Коментари