Публикация

Гъбички по ноктите – как да се предпазваме 

Гъбички по ноктите – как да се предпазваме 

Гъбичките не са козметичен проблем, а сериозна инфекция, която трябва да бъде лекувана адекватно и навреме


Интервю с д-р Светлана Гоцева, дерматолог, МЦ „Торакс“:

 

Д-р Гоцева, кои са признаците, по които може да се разпознае заразяването с гъбична инфекция по ноктите и краката? 

Гъбичните инфекции (микозите) са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания у човека. Гъбичките, които ги предизвикват, биват дерматофити, плесени и дрожди. 
Микозите, причинени от дерматофити, се наричат Tinea и могат да засегнат както кожата, така и кожните придатъци - нокти и косми. Дрождеподобните или плесенните гъбички се размножават най-често между пръстите на краката и в кожните гънки, защото обичат топла и влажна среда.
Признаците на гъбичните инфекции са най-често появата на зачервени петна, които бързо се разрастват и формират характерен ръб, могат да са придружени от залющване и сърбеж. Засегнатите от гъбички нокти обикновено са с променен цвят, задебелени или с нарушена цялост.

 

Кои хора са най-уязвими?

Някои хора са по-предразположени към заразяване с гъбички. С най-висок риск са такива, които страдат от диабет, съдови заболявания на крайниците, имунокомпрометираните пациенти.

 

Спортистите са също застрашени - поради повишеното изпотяване, микротравмите, запарването на краката. Непрекъснатото мокрене при плувците също крие такава опасност. Смята се, че е възможно да съществува и фамилна предразположеност към гъбични заболявания.

 

Някои хора са по-предразположени към заразяване с гъбички

 

Има ли възраст, която е пощадена от този проблем?

Децата страдат по-рядко от гъбични заболявания. Например при тях се среща изключително рядко засягане на ноктите поради бързия им растеж. Когато обаче има гъбична инфекция у някой от членовете на семейството, може да бъдат заразени и най-малките.

С настъпването на летния сезон какви хигиенни норми да спазва човек? Какви козметични средства да ползва?

 

През лятото хората се заразяват по-често с гъбични инфекции. Освен повишеното изпотяване, това се дължи и на посещението на плажове и басейни, където рискът от заразяване е по-голям. Трябва да бъдем внимателни при посещението на тези „рискови” места. Да внимаваме къде стъпваме боси например. 

 

Най-концентрираните на гъбички места са на около метър от басейните, там, където всички стъпват боси. Поради навлизането на SPA-културата в живота ни напоследък, тези места също крият опасност от заразяване с гъбички.

 

Ходилата и гънките трябва да се подсушават внимателно след къпане. Да се носят комфортни обувки и чехли от незапарващи материи, памучни чорапи. Могат да се ползват антиперспиранти - средства, намаляващи изпотяването, и такива, които дезодорират. Обувките също трябва да се обработват с антимикотични спрейове.

 

Гъбичките по ноктите не са козметичен проблем

 

Кога човек да се обърне към специалист?

Когато забележи и най-малките признаци на гъбична инфекция на кожата или ноктите, човек трябва да потърси лекарска помощ. Обикновено гъбичните инфекции протичат леко и е достатъчно локално лечение с противогъбични кремове, спрейове или измивни средства.

 

При напреднали инфекции и почти винаги при нокътно засягане се налага прием на антимикотични препарати перорално.

Какви здравни рискове крие нелекуваната гъбична инфекция?

Ако не се лекува, има риск от усложнения, развитие на допълнителна бактериална инфекция, за която входна врата са засегнатите от гъбички кожа или нокти. Особено опасно може да бъде развитието на т. нар. диабетно стъпало при диабетици, така че те трябва да са особено внимателни с всякакви микротравми по ходилата. В този смисъл гъбичките не са просто козметичен проблем, а сериозна инфекция, която трябва да бъде лекувана адекватно и навреме.

Как помагате на своите пациенти? Как могат да бъдат овладени гъбичните инфекции?

Лечението е трудно и бавно, преценява се според индивидуалното състояние на пациента. По-лесно и евтино е да се предпазим от тях, спазвайки съответните правила за профилактика и хигиена.

 

Често препоръчвам на своите пациенти препарата Fungi spray. Той е ефикасен в предотвратяването на гъбични инфекции по краката, осигурява усещане за комфорт и свежест, омекотява кожата на крайниците.

 

Фунги спрей е ефикасен в предотвратяването на гъбични инфекции по краката

 

 

Това се дължи на неговият състав, който е изцяло на растителна основа. Той съдържа:
•    борна киселина, която има противогъбична активност;
•    екстракт от листата на салвия  -  с противогъбичен и противовъзпалителен ефект;
•    масло от мента - осигурява охлаждащ и дезодориращ ефект;
•    масло от чаено дърво - с антибактериални и антимикотични свойства;
•    борово масло, което успокоява и има заздравяващ ефект.

 

Препоръчва се да се ползва 2 пъти на ден като самостоятелно или съпътстващо лечение и един път дневно за профилактика.

Коментари

Анонимен
21 май 2018 23:36

Правилно ли е перорално приемане на фунголон 150 мг веднъж седмично в продължение на 6 месеца при онихомикоза?