Публикация

Студени ръце и крака – възможни причини и лечение

Студени ръце и крака – възможни причини и лечение

Болно сърце, диабет, недостиг на микроелементи и фактори от работната среда може да нарушат тонуса на кръвоносните съдове на крайниците 


Интервю с д-р Адриана Маджурова, невролог, МЦ „Фи Хелт“ – Пловдив

 

Д-р Маджурова, студените крайници здравословен проблем ли са?

Т.нар. студени ръце и крака влизат в една голяма група заболявания, които увреждат стените на периферните съдове (вени и артериоли). Това е изключително често срещан проблем сред хора от всички възрасти, който се дължи на влошена кръвна циркулация и понижена доставяне на кислород до клетките.

 

В сравнение с другите части на тялото, краката, ръцете, носът и ушите са по-чувствителни към влошено кръвоснабдяване. Именно поради тази причина те се увреждат най-много при рязка смяна на температурата и при други неблагоприятни въздействия.

Какви симптоми трябва да повишат вниманието?

Характерна е следната симптоматика - промяна в цвета на ръцете и/или краката – те губят розовия си оттенък, стават бледи, червеникави, при тежки случаи - синьо-лилави. Кожата е суха, загрубяла и по-чувствителна. По нея се появяват петна, при по-тежки състояния – разраняване и мехури. Субективните усещания са за изтръпване на крайниците, загуба на чувствителност при допир, пулсиране, иглички по дланите и ходилата, болезненост особено при рязка смяна на температурата. Подобни симптоми могат да засегнат също носа и ушите.

 

В зависимост от етилогията (причината) могат да се появят и общи състояния като:
-         лесна уморяемост;
-         депресия;
-         болки в ставите и мускулите;
-         при жените – по обилна и продължителна менструация;
-         замъглено зрение;
-        често уриниране;
-        чувство за жажда или глад;
-        загуба на тегло.
Тези признаци са характерни обаче за много заболявания.

 

Студени ръце и крака - признаци на много заболявания

Какви са причините за това състояние?

Нормалният физиологичен отговор на организма при промяна на температурата на околната среда при добри терморегулаторни механизми на адаптация настъпва сравнително бързо.

 

Студените крайници може да са свързани с премръзване, синдром на Рейно, захарен диабет, множествена склероза, сърдечносъдови заболявания, сред които анемия, ниско кръвно налягане (хипотония), увреждане на периферните съдове от атеросклероза, както и периферна невропатия. Оплакването може да се дължи на ендокринни смущения (хипофункция на щитовидната жлеза или на надбъбречните жлези, високи нива на естроген и ниски на прогестерон), както и на някои ревматологични заболявания – склеродермия, системен лупус. Недостигът на някои микроелементи в организма като желязо, магнезий и витамини също влияе негативно.

 

Приемът на някои медикаменти като например бета-блокерите, прилагани при лечението на сърдечносъдовите заболявания и артериалната хипертония, могат да доведат до такива усещания.

 

Причина за студените крайници може да бъде и болестта на Бюргер. Тя се среща често при хронични пушачи. Характеризира се предимно с тежко нарушено кръвоснабдяване на крайниците поради дългогодишно вредно въздействие на никотиновите продукти върху кръвоносните съдове. Засяга по-често мъже около 40-годишна възраст, отколкото жени. 

 

Тонусът на кръвоносните съдове на крайниците може да бъде нарушен и при вибрационна болест. Тя е едно от професионалните заболявания, предизвикано от вредни фактори на работната среда (в случая вибрации), за които много малко се мисли. Вибрационната болест може да бъде от общо и локално вибровъздействие.

 

Общо вибровъздействие има при работа със селскостопански машини - трактори, комбайни; при вибриращи платформи; тежкотоварни камиони и други, при които агресивният фактор влияе върху цялото тяло. 
При локалното въздействие инструментите и машините предават вибрации предимно по цялото протежение на ръката, с която работят.

 

Рискови са и професиите, които са свързани с еднотипни (повтарящи) се движения. Докато преди около 10-15 години от вегетативната полиневропатия заболяваха предимно машинописки, шивачки, тъкачки, то през последните 4-5 години се увеличи броят на младите хора, работещи продължително време с компютри. Изредените малка част от професионалните заболявания предизвикват също усет за студени крайници, даже при по-тежките случаи се появява и клиника на т.нар. „мъртви пръсти”.

 

Фактори от работната среда може да нарушат тонуса на кръвоносните съдове на крайниците

 

Крайниците може да са студени и при хронична злоупотреба с алкохол, както и при интоксикация с тежки метали - живак, олово, манган и други.

 

Искам да се спра накратко и на невровегетативната дистония. Вегетативната нервна система координира инервацията на вътрешните органи и системи, на кръвоносните съдове и на жлезите с вътрешна секреция. Тя осигурява двигателната и психичната дейност, дейността на сърдечносъдовата система и обменните процеси в човешкия организъм по време на психическа и физическа активност (хомеостаза). Съществува много тясна връзка между студените крайници, ако е невровегетативна дистония, и оплаквания като главоболие, виене на свят, сърцебиене, болки в стомаха и други.

 

Ако не се вземат своевременни мерки, подобни оплаквания често се превръщат в хронични и ни съпътстват цял живот. Имам доста пациенти, които са станали затворници в къщите си. Те не могат да излизат, защото състоянието им много често се провокира от хора, движения, отворени пространства. Хроничният, постоянен световъртеж с вегетативен характер, при който са изключени основни органични причини (като например мозъчносъдова болест, тумори на мозъка, вестибулопатии, заболявания от общ характер и други), се повлиява много трудно от лечение.

Лесно ли се поставя диагнозата?

Не. Тук се включва изключително широк кръг от специалисти – невролог, ревматолог, кардиолог, специалист по вътрешни болести, ендокринолог и други.

Кога да се търси помощ?

При студ е нормално крайниците да изстиват. Ако обаче след престой на открито на -10 градуса, чувството за топлина не се възстановява, въпреки че температурата в стаята е 22 градуса, тогава консултацията с лекар е задължителна. Най-добре е да се търси помощта на невровегетолог.

Какво може да се направи с цел профилактика?

Когато състоянието е свързано с липса на витамини и микроелементи, е добре да се набавят чрез таблетки. Крайниците може да се предпазят от студово въздействие чрез чорапи, ръкавици, топли и удобни обувки. С топлите бани трябва да се внимава – при диабет например чувствителността, както и дълбоката сетивност намалява.

 

 

Ако човек не страда от захарна болест, няма високо кръвно налягане, не е преживял съдов инцидент, може да се пристъпи към следната вазомоторна игра. В два съда се наливат топла и студена вода. Двете ръце се поставят първо в студената, после - в топлата. Ако едната се държи в студената, а другата - в топлата, се получават усложнения. Целта е ръцете да се задържат до 10 минути в студената и до 10 минути в топлата вода, което обаче става много постепенно. В началото температурната разлика между двете води е малка. Впоследствие студената трябва да бъде вътре с лед, а топлата - почти да ври. По този начин се дразнят периферните симпатикови и парасимпатикови окончания, които подобряват кръвоснабдяването на малките кръвоносни съдове (капилярите).  Предварително обаче специалист трябва да е установил чрез капиляроскопия в какво състояние са тези съдове и дали да се търсят други заболявания.

 

Хора на 50-55-годишна възраст често посещават СПА центрове, сауни, студени зали. Това е едно сериозно вазомоторно въздействие върху цялото тяло, което обаче е опасно, ако те са прекарали инсулт, инфаркт. Желанието им да бъдат като по-младите и здрави хора може буквално да ги убие.

Какво е лечението?

Медикаментозното лечение е според конкретната диагноза. Винаги е добре да се вземе и подходяща хранителна добавка. „Гинкофол“ е един от препаратите, които влияят благоприятно върху кръвоносните съдове, кръвообращението и кръвоснабдяването на мозъка и крайниците. 

 

Съдържа гинко билоба, който е мощен антиоксидант и подпомага борбата със свободните радикали. Съдейства за доброто състояние на структурата на капилярните съдове и устойчивостта им. В същото време подобрява и микроциркулацията, премахва усещането за студени крака и ръце и поддържа тонуса на венозните стени. Поради това, че е хранителна добавка, е препоръчително да се приема по-дълго време -  около 6 месеца, 2 пъти по една таблетка дневно.

 

"Гинкофол" може да помогне при студени ръце и крака

 

Полезни са и поливитамините от група B. При алкохолната полиневропатия има недостатък на тиамин – витамин B1, a при анемиите – понякога B12. Те могат да се набавят чрез таблетки. 

 

По преценка на специалист може да се назначат физиотерапевтични процедури и балнеолечение. 

Коментари