Публикация

МЗ: Пациентите с ХИВ няма да останат без лекарства

МЗ: Пациентите с ХИВ няма да останат без лекарства

Създадена е организация да не бъде допуснато прекъсване на провежданите терапии


Пациентите с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, синдром на зависимост няма да останат без лекарства.

 

Това съобщава Министерството на здравеопазването. Преди дни организации сигнализираха, че поради обжалване на обществена поръчка за доставка на медикаменти над 700 пациенти с ХИВ могат да останат без терапия.

Жалбите на фармацевтични компании касаят само 4 от общо 32 обособени позиции

По позициите, за които има избрани изпълнители, министерството приключва процедурите по сключването на договори с класираните на първо място участници. По сключените договори заявките са връчени на търговците на едро и лекарствата се доставят в съответните лечебни заведения, уточняват от МЗ.

За недоговорените позиции ведомството обявява открита ускорена процедура

До сключването на договорите по останалите позиции Министерството на здравеопазването уверява, че е предприело всички възможни действия, за да не остане нито един пациент без лекарства, както и да не бъде допуснато прекъсване на провежданите терапии. 

Създадена е организация за преразпределения на наличните в лечебните заведения количества медикаменти

Преразпределят се количества от наличен резерв към МЗ, както и взаимодействие с търговци на едро и притежатели на разрешението за употреба.

 

Министерството припомня, че с решение от 8 януари тази година е открита и проведена процедура за възлагането на обществена поръчка за доставка на медикаменти. 

 

Процедурата включва 32 обособени позиции за лекарствени продукти за пациенти с HIV, с туберкулоза и пациенти с психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари