Публикация

Да поговорим отново за ваксините срещу рак на маточната шийка

Вирусите на HPV се считат като вероятен възбудител и допълнителен фактор за канцерогенезата и на други тумори в човешкия организъм


Ще насоча вниманието Ви към ваксината срещу рак на маточната шийка, предвид факта, че този вид рак е едно от най-разпространените онкологични заболявания сред жените в активна възраст. 

 

В последните години  медиите ни заливат с информация, сензационна, често неточна, но лесно възприемчива, която кара младите хора, в повечето случаи, да я приемат за абсолютна истина. Такъв е и случаят с ваксините в общ план. Зароди се отричане, макар и имагинерно, с неясни доказателства.

 

Фармацевтичната наука се стреми да намери ефективно средство за борба с рака на маточната шийка. След откриване на основния причинител – HPV – вирусната инфекция и то главно тип 16 и тип 18 на вируса на човешкия папилом, учените насочиха усилия в изработването на ваксина, предотвратяваща това заболяване чрез изграждане в организма на активни антитела към тези HPV-типове. Ще отбележа, че се работи и върху т.нар. лечебни ваксини /средства/, които директно да се борят срещу вирусите, поразили лигавиците и органите. Създаването на такова лечебно средство е изключително дълъг, сложен и доста скъп процес, преминаващ през много контролирани етапи. 

 

Всяка ваксина трябва да отговаря на изискванията за безопасност, ефективност, дълготрайност на ефекта, начин на приложение, странични реакции, цена. Ваксините срещу рак на маточната шийка имат достатъчно високи резултати и напълно отговарят на посочените изисквания. 

 

В живота се случват, както добри, така и лоши неща. Лошият късмет за човек, който се е разболял от автоимунно или друго, тежко заболяване, често по време се свързва с приложена ваксина - като причинно-следствена връзка. Именно този факт се изтъква и създава негативно отношение към ваксинациите като цяло, в частност и към тези срещу рак на маточната шийка. Но какво биха казали тези жени, които са диагностицирани, лекувани и оперирани, както и техните семейства, ако имаха възможността да изберат ваксинация или операция?

 

Ракът на маточната шийка в 99,7% се свързва с продължителна инфекция с човешки  папиломавирус , която е полово преносима и засяга и двата пола. Най-тежката изява на HPV е при жените с рак на шийката на матката. Но вируси на HPV се откриват и в други туморни и ракови процеси, и то при двата пола. Почти няма зона, област, система от органи с раково заболяване, в чиято тъкан да не са били открити вируси на HPV. Така този вирус се счита като вероятен възбудител и допълнителен фактор за канцерогенезата и на други тумори.
Отчетен, този факт е дал основание, да се вземе решение, ваксините срещу HPV да се използват и при двата пола – както за прекъсване на полово преносимата инфекция, така и превантивно да се намали риска от канцерогенеза и в други органи /език, уста, хранопровод, бял дроб, дебело черво/.

 

Задължение на лекарите – гинеколози, ОПЛ и други медицински специалисти - е да информираме пациентите и да разясняваме подробно за ползите от ваксините. Да се работи в посока повишаване здравната култура на обществото, да се разсеят ненужните страхове и да бъдат спасени хиляди животи.

 

У нас съществува програма за безплатно имунизиране на подрастващите момичета на възраст 13-14г. Нека обществото бъде отговорно и се възползва от нея!

Аз съм баща на две момчета и едно момиче и съм готов да имунизирам и тримата, ако ми позволи системата.

Коментари