Публикация

Повторното образуване на камъни в бъбреците може да се избегне

За да се избегне повторно образуване на камъни в бъбреците, препоръчително е да се спазва диетичен режим. Важно е да се осигури необходимата диуреза (количеството урина, отделено в рамките на денонощие)  - трябва да е над 2 литра.


Д-р Надел Ал Халил е специалист по урология в ДКЦ „Св. Лука”:
 

Сериозните и тежки операции при камъни в бъбреците вече са минало. През последните години се наблюдава много бързо развитие както в диагностиката, така и в терапията на уролитиазата. В практиката навлязоха различни минимално инвазивни и екстракорпорални техники, които позволяват разбиването на камъни в цялата пикочо-полова система – бъбрек, уретер, пикочен мехур. Благодарение на тези методи пациентите прекарват в болница само няколко часа, след което се връщат към ежедневните си дейности.
По-голям проблем са честите рецидиви, които се наблюдават при заболяването. Различни проучвания покават, че при 50% от пациентите  отново се образуват конкременти до десетата година след лечението.  

Рискови фактори за повторно образуване на камък в бъбрека

Урологичните инфекции могат да се превърнат в причина за повторно образуване на камък. При увеличена простата например се стига до задръжка на урината, което е предпоставка за инфекция и съответно – за формиране на конкремент.  По-сериозно внимание трябва да се обърне на случаите, в които има нарушен дренаж в бъбрека. Важно е да се установи каква е причината за това  -  да се изключи механично стеснение в уретера или в пиело-уретрален сегмент. Често се получава при хора, които рязко са свалили килограми. Тогава бъбрекът пада няколко сантиметра по-ниско от обичайното му място и огъва  уретера. Урината се задържа и създава условия за развитие на инфекция.

Понякога след литотрипсия е възможно да останат песъчинки, около  които да се образува нов камък.

Много важно е какво ядем и пием. Не се препоръчва прекомерна консумация на месо, шоколад, майонеза и кетчуп. Коприва, магданоз и спанак също крият рискове, когато са в по-големи количества. Недостатъчно консумация на вода също може да бъде причина за рецидив. 
 

Какво трябва да знае пациентът?

След като камъкът е бил изхвърлен, добре е веднъж месечно човек да си прави обикновено изследване на урина. Целта е да се види дали има левкоцити, бактерии, еритроцити. Ако се установи отклонение, може да се направи стерилна урина, за да се проверят стойностите на рН. Нормално те са между 6,5 и 7,5. Препоръчително е на три месеца да се направи ехографско изследване.

За да се избегне повторно образуване на камъни в бъбреците, препоръчително е да се спазва диетичен режим. Важно е да се осигури необходимата диуреза (количеството урина, отделено в рамките на денонощие)  - трябва да е над 2 литра. Подходящи са минералната вода, плодовите чайове и цитрусови плодове – грейпфрут, портокал, лимони, зехтин.

За профилактика на рецидивите в добавка към диетата изписвам Реналит. Препаратът поддържа в разтворимо състояние кристалите на пикочната киселина, нейните соли не могат да кристализират и да образуват конкременти в пикочните пътища.

Когато камъкът или песъчинката са още меки, Реналит помага те да се разтворят и да бъдат изхвърлени по естествен път.  Действа също така върху мускулите на уретера като ги разширява.

Хубавото на препарата е, че може да бъде включен като терапевтично средство наред с други медикаменти или самостоятелно. Преди време имах пациент, при когото конкрементът беше заседнал в уретера и предизвикваше чести кризи.  В болницата му бяха предложили операция, но той отказал. Изписах му Реналит в комбинация с болкоуспокояващи. След време камъкът беше изхвърлен по естествен път.

Продуктът може да се изписва както при деца, така и при възрастни, като дозата е съобразена с килограмите на пациента.  При хора  до 60 кг се дава три пъти на ден по 15 капки.  Ако човекът е по-тежък, се препоръчват 25-30 капки. Медикаментът се взима между 3 и 6 месеца.

В случай, че се пие профилактична цел, в продължение на един месец се взимат по 15 капки дневно, след което се прави почивка.  

 

Коментари