Публикация

Диспепсия или когато стомахът боли и се подува

Полезни съвети за промяна на храненето и начина на живот, за да си спестим стомашните неволи


Диспепсия или лошо храносмилане е състояние, което се описва с цяла група симптоми. Те може да включват:

  • Болки в стомаха или дискомфорт
  • Подуване на стомаха
  • Чувство на дискомфорт след хранене
  • Гадене
  • Загуба на апетит
  • Киселини в стомаха
  • Натрупване на храна или течност (регургитация)
  • Оригване

Повечето хора в даден момент от живота си са страдали от някои от симптомите на диспепсия. Ако това се повтаря често, трябва да посетите лекар за изясняване на първопричината. Най-често срещаните проблеми, които се проявяват с лошо храносмилане са:

  • Връщане към хранопровода на кисели стомашни сокове и оригване (регургитация или рефлукс), причинени от гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD), или хиатална херния.
  • Проблеми, свързани с придвижването на храната през червата, известни още като Синдром на раздразнените черва.
  • Язва на стомаха или язва на дванадесетопръстника.
  • Неспособност за смилане на мляко и млечни продукти (непоносимост към лактоза).
  • Болка в жлъчния мехур (билиарни колики) или възпаление (холецистит).
  • Страхова невроза или депресия
  • Странични ефекти от кофеин, алкохол или лекарства. Медикаменти, които може да причинят диспепсия, са аспирин и съдържащи аспирин лекарства, някои антибиотици, стероиди.

Какво да правим, за да облекчим симптомите

Променете навиците си на хранене. Ако страдате от дискомфорт в стомаха след обилно хранене, вероятно сте от хората, които приемат основното си хранене вечер след работа. Организирайте деня си така, че да може да ядете по-малки порции по-често - например пет пъти дневно.

 

След хранене трябва да има поне 2-3 часа, преди да заспите. Избягвайте обилните трапези късно вечер.    Шоколад, мента и алкохол могат да влошат диспепсията. Те разхлабват клапата между хранопровода и стомаха.

 

Пикантните храни, както и такива, богати на киселини (като домати и портокали), също и кафето могат да задълбочат стомашните неволи при някои хора. Наблюдавайте реакциите на организма и ако направите връзка с някоя храна, спрете да я консумирате за известно време. Така ще се уверите дали тя причинява неприятното усещане.

 

Ако получите стомашно неразположение през нощта, може да си помогнете като повдигнете главата си с 10-15 см. Не слагайте обаче втора възглавница, по-добре е ако използвате подложка от пяна, пъхната под матрака.

 

Не носете стегнато в кръста облекло.

 

Помислете за отслабване, ако има нужда. Всеки килограм, който сваляте, облекчава работата на стомаха.  

 

Помощ за стомаха от природата

Лечението се ориентира спрямо първопричината за стомашните болки и неразположения. В много случаи обаче не могат да се открият конкретни причини. Тогава лечението се фокусира върху облекчаване на симптомите с различни препарати.

 

Най-добре се понасят добавки с природни субстанции. Билковият препарат „Комфортекс” облекчава усещането за тежест и премахва газовете. Обичайно се приема два часа след хранене, като е подходящ и винаги, когато се хапва обилно или пък в менюто има тежки храни. „Комфортекс” съдържа комбинация от автентични индийски билки. Повечето от тях са известни подправки, богати на етерични масла и растителни смоли. Всяка мека желатинова капсула от 200 mg съдържа екстракти от:

  • Гигантски копър (Ferula asafoetida)
  • Ажгон (Trachyspermum ammi)
  • Гардения (Gardenia gummifera)
  • Джинджифил (Zingiber officinale)
  • Черен пипер (Piper nigrum)

Как да намалим образуването на газовете

Близо половината от газовете в храносмилателната система е погълнат въздух. Останалата част се произвежда от бактерии в червата, които помагат при храносмилането. Ако стомашно-чревния тракт не работи ефективно, газовете се натрупват в червата, причинявайки подуване и дискомфорт.

Ето някои навици, които увеличават количеството въздух, което неволно поглъщаме:

  • Пиене през слама
  • Дъвчене на дъвка
  • Пиене на газирани газирани напитки
  • Смучене на твърди бонбони.

Някои хора поглъщат повече въздух, когато са нервни и ядат през това време. Те могат да си помогнат с техники и подходи за намаляване на стреса и безпокойството. Дихателни упражнения или прогресивно мускулно отпускане могат да помогнат за намаляване на излишните газове и подуване на корема.

Избягвайте храните, които водят до подуване

Трудните за смилане храни причинят газове и подуване при много хора. Ето най-популярните. Фасулът и лещата съдържат несмилаеми захари, наречени олигозахариди. Тези захари трябва да бъдат разградени от бактериите в червата. Плодове и зеленчуци като брюкселско зеле, зеле, карфиол, моркови, сушени сини сливи и кайсии също са трудни за храносмилане. Те съдържат захари и нишестета, които причиняват газове и подуване на корема.

 

Малко се знае, че подсладителите също понякога са в основата на метеоризма. Сорбитол е изкуствен подсладител, който не може да бъде усвоен. Фруктозата е природна захар, но също е трудна за усвояване, когато се добавя към преработени храни.

 

Млечните продукти могат да бъдат източник на чревни неблагополучия и подуване на корема, ако имате проблеми с усвояването на лактозата.

 

Пълнозърнестите храни са полезни за здравето, но понякога могат да причинят подуване и газове. Те съдържат много фибри, които ги правят толкова ценни. Фибрите обаче са почти несмилаеми въглехидрати. Когато консумираме много от тях, това може да доведе до газове, подуване на корема и запек. Диетолозите препоръчват бавно и постепенно увеличаване на фибрите в диетата. Това позволява на тялото да се адаптира.

Когато ядете по-големи количества храни с фибри, пийте и много вода. Това съветва проф. Йоан Л. Славин, специалист по хранене и диететика в Университета в Минесота. Пиенето на течности помагат на тези баластни вещества да се движат през храносмилателната система. Това предотвратява подуването и запека.

 

Източник: WebMD

Коментари