Публикация

При стоматолога - с усмивка на уста


Американски учени разработиха ефективен метод за елиминиране на страха от зъболекарския стол. Технологията се базира на звуковите вълни. Устройството, наречено NuCalm, осигурява на пациента състояние, подобно на релаксацията и помага даже на хора, които изпитват ужас от зъболекарската машинка.

При NuCalm се използва т. нар. транскраниална електростимулация (ТЕС). Чрез генератор и слушалки в мозъка се предават отпускащи електрически и звукови честоти. След около пет минути се забелязва спад в активността на мозъчните вълни, което показва настъпване на състояние на релаксация, медитация и сън.

Пациентите трябва също да носят черни очила и да приемат таблетки, съдържащи GABA (Gamma-Aminobutryic Acid) - неесенциална биогенна аминокиселина, синтезираща се в мозъка, която се класифицира като невротрансмитер и подобрява движението на нервните импулси. Очилата с тъмни стъкла и таблетките допринасят за цялостния успокояващ ефект.

В процеса на клиничните изпитания било установено, че ТЕС е ефективно средство за потискане на стресовите разстройства, включително безсъние, хронично безпокойство и посттравматичен синдром.

Коментари