Публикация

5 неща, които удължават живота с 10 години

И намаляват риска от редица заболявания


Списание Circulation публикува резултатите от проучване на учени от университета в Харвард, които сред редица изследвания дават становище по въпроса - как да удължим живота си.

„Нашето изследване показа, че здравословният начин на живот е в основата на дълголетието. За съжаление днес почти никой не спазва тези прости правила. Политиците и чиновниците трябва да положат сериозни усилия, за да създадат такава среда, в която правилната диета, спортът и липсата на вредни навици да станат популярни сред населението“,

 

отбелязва Франк Ху, лекар от Харвардския университет.

Съвременните учени отдавна се обединиха около становището, че диетата и някои хранителни продукти оказват силно влияние не само върху теглото на хората, а и върху доброто състояние на мозъка, кръвоносните съдове, сърцето и други важни органи в човешкото тяло. Например наскоро специалисти доказаха, че употребата на зехтин и средиземноморската диета значително понижава риска от смърт вследствие на инсулт или инфаркт. По аналогичен начин върху човешкия организъм действат спортът и липсата на вредни навици.

Кои са петте основни правила за дълъг живот

  1. отказът от цигари;
  2. отказът от алкохол;
  3. здравословното хранене;
  4. поддържане на нормално тегло;
  5. физическа активност.

Изследователите си поставили за цел  да установят как тези компоненти от живота на човека влияят върху продължителността на живота при хората на средна възраст, които не страдат от наследствени болести. Франк Ху и неговите колеги стигнали до извода, че затлъстяването, вредните навици и обездвижването отнемат около 12-14 години от живота на хората.

правилното хранене и движението удължават живота

Мъжете и жените, спазващи петте здравословни принципа,

доживявали съответно до 87 и 93 години, докато останалите стигали само до 75-79 г. Увеличената продължителност на живота, както твърдят учените, е свързана предимно с рязкото понижаване на риска от сърдечносъдови болести, диабет и рак. Спазването на петте правила намалява опасността от рак с 65% и почти два пъти риска от инсулт, инфаркт и други сърдечносъдови заболявания.

 

Коментари