Публикация

БАПЗГ И БЛС С НОВ АПЕЛ СРЕЩУ ПОРЕДНИЯ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ НАД МЕДИК

Съсловните организации призовават за повече толерантност и човечност


Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българският лекарски съюз отново апелират за повече толерантност към медиците у нас. Повод е поредният случай на агресия срещу медик - на 2 май тази година  млад мъж рита и блъска хирургична медицинска сестра от "МБАЛ - Своге".  

"За съжаление това е поредното посегателство над медик, докато изпълнява служебните си задължения. Наясно сме, че пострадалата сестра е много огорчена и стресирана и едва ли иска да се говори за този случай. В същото време обаче си даваме сметка, че обществото трябва да чува за подобни инциденти, за да се създаде обществена нетърпимост срещу агресията и насилието над хора, които със сърце и висок професионализъм лекуват и се грижат за своите пациенти", написа председателят на БАПЗГ Милка Василева в писмо до управителя на "МБАЛ - Своге" д-р Любица Томчева. В писмото се изразяват притесненията на съсловната организация , че въпреки взетите от институциите мерки за ограничаване на агресията срещу медицински специалисти, засега не се забелязва осезателен ефект. "Надяваме се, че изразявайки своята непримиримост и решителност срещу юмручното право и давайки повече информация за тежкия и отговорен труд на хората в бели престилки, ще можем да допринесем за облагородяването на отношенията между пациентите и медиците и ще бъде постигната максимално безопасна работна среда. Наясно сме, че често нашите колеги се превръщат в лесни мишени на изнервени от слабостите на здравната система пациенти и техни близки. Надяваме се, че със започналите оздравителни реформи, нещата ще вървят към по-добро", се казва в писмото на Милка Василева, в което има апел към обществото за повече човечност, толерантност и бдителност.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев изрази своята подкрепа и съпричастност по случая в писмо до председателя на БАПЗГ Милка Василева.  "Специалистите по здравни грижи най-често са обект на насилие и порочната тенденция на нападения срещу тях е стряскаща. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание, изпълнява съвестно своите служебни задължения и поставя приоритетно здравето на пациента във всяка една ситуация. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на пациентите и се бори за спасяването на човешки живот, да трябва да се бори за своя. БЛС е категоричен в твърдението си, че са необходими поредица от адекватни мерки за превенция на насилието и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал", се казва в писмото на д-р Грозев. Той припомня за националната кампания на БЛС, която стартира през месец септември миналата година и на която БАПЗГ стана партньор. Кампанията си постави за цел да покаже важността на всички заети в сектора специалисти и да промени обществените нагласи на цялото общество в посока възвръщане на доверието към всички, работещи в системата.

"БЛС се обръща с апел към цялото общество, да бъдем по-човечни един към друг, да уважаваме всеки труд и всяка професия, да осъзнаем важността на тези, които опазват здравето на нацията и независимо от тежките условия на труд, в които са поставени, продължават да се грижат за благосъстоянието на пациентите", завършва писмото си д-р Грозев.

 

 

Коментари