Публикация

Стягащите чорапи може да са опасни за хората с разширени вени

По последни данни най-малко 40% от пълнолетните българи страдат от хронична венозна недостатъчност.


Д-р Антоанета Гюрова е специалист по кожни и венерически болести, с дългогодишна насоченост диагностика и лечение на хронична венозна недостатъчност /ХВН/. Тя е завеждащ сектор Съдов кабинет в Клиника по кожни и венерически болести към УМБАЛ "Свети Георги". Д-р Гюрова преглежда пациенти и в частния си кабинет по дерматология, който се намира на ул. Златия 4, гр. Пловдив.

 

Д-р Гюрова, как се отразява топлото време на болните с разширени вени?

 

През топлите месеци се наблюдава ''бум'' на пациентите с оплаквания от ХВН и това не е случайно. Повишаването на температурите води до понижаване на венозния тонус и отпускане на стените на вените.В резултат на това се увеличава венозния застой и се образуват отоци.

 

Кои са основните оплаквания, с които идват пациентите в кабинета ви?

 

В многогодишната си практика съм забелязала, че един от най-честите признаци на ХВН е наличието на тежест в краката или т.нар „оловни крака“. Освен умора в краката, могат да чувстват още болка, отичане, зачервяване, нощни крампи, сърбеж по кожата и др. Всички тези симптоми, както и снетата анамнеза, говорят най-често за разширени вени. Според статистиката почти половината от българите над 18-годишна възраст страдат от това коварно заболяване.

 

Какво имате предвид под коварна болест?

 

Хроничната венозна недостатъчност е едно подмолно заболяване, защото започва с леки, почти незабележими симптоми, на които пациентите не обръщат сериозно внимание. Дълго време може да имат отоци по крайниците, които да минават от само себе си или леки крампи, но само това. Едва, когато започнат по-отчетливи симптоми, търсят специалист, а много често, вече, е късно за ефективно лечение. Важно е всички да разберат, че ако десет дена подред са забелязали оток по краката си или са ги чувствали ''уморени'', трябва веднага да потърсят лекарска помощ.

 

 

Много често се говори, че жените са предразположени към развитието на разширени вени. С какво се обяснява това?

 

Може да се каже, че жените са малко по-засегнати от ХВН, но това се дължи най-често на бременността, когато има силно увеличаване на теглото и на продължителния прием на противозачатъчни. Други рискови фактори за развитието на разширени вени и при двата пола са наследствеността, продължителната работа в седнало или изправено положение и липсата на физическа активност.

 

Как протича заболяването?

 

Болестта е хронична с прогресивен характер. Това означава, че симптомите се засилват с времето, ако не се предприеме лечение. Започва, както казах, незабележимо- с оток или слаба болка, преминава през мрежоводни венички, след това видими разширени вени и накрая се стига до варикозни язви, които се образуват след лека травма върху кръвоносните съдове по краката.

 

 

Какво е лечението и кога трябва да започне то?

 

Най-добре е лечението да започне веднага, след като пациентите усетят леките оплаквания. Тогава се забавя развитието на болестта и нещата се стопират. Лечението на всеки пациент е строго индивидуално и съобразено със стадия на болестта и неговото общо състояние. Аз предписвам перорални лекарства на базата на гроздови семки, които стабилизират съдовата стена отвътре и са доказано ефективни при разширени вени. В напредналите стадии мога да насоча пациентите към консултация със съдов хирург, с когото работим в колаборация, и той да прецени дали те са подходящи за оперативна намеса или не. Появата на варикозни рани, вече, е един наистина краен стадий, като се има предвид, че те са трудни за лечение. Тогава се прилагат компреси, които трябва да се сменят периодично.

 

 

В интернет пространството има всякакви обяви за чудодейни мехлеми, които лекуват разширени вени. Какво е вашето мнение?

 

Спорна е ефикасността на всички средства, които се нанасят външно за лечението на разширени вени. Моята дългогодишна практика показва, че най-ефективни са лекарствата приемани през устата, защото те действат отвътре, директно върху самите вени. Прави ми впечатление една друга тенденция- пациенти си купуват от т.нар. стягащи чорапи, без да се консултират със специалист. Важно е болните да знаят, че тези чорапи задължително трябва да бъдат предписани от лекар, защото не са безвредни. При пациенти, например, с варикозни язви по подбедриците, е противопоказано да се слагат стягащи чорапи, защото те ще влошат тяхното състояние. Първо трябва да се излекуват раните и след това може да се предприеме тази стъпка на лечение.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари