Публикация

От печата: НЗОК се кани да плати за много по-малко хоспитализации

От печата: НЗОК се кани да плати за много по-малко хоспитализации

През миналата година преминалите случаи през болниците са над 3 млн.


Традиционно здравната каса планира да плати за далеч по-малък брой хоспитализации, отколкото се отчитат у нас годишно. Малко под 1.4 млн. е предвиденият за тази година обем хоспитализации по клинични пътеки, които ще поеме НЗОК, предвижда рамковият договор между касата и лекарския съюз, който е в сила от 1 април.

 

Това информира в. „Сега“, като уточнява, че миналата година са отчетени и платени от касата 1.921 млн. случая по пътеки. През 2016 г. те са били 1.942 млн.

Ежегодно касата залага по-нисък прогнозен брой лекувани в болница, но реално винаги се отчитат повече пациенти

Изданието изтъква, че през настоящата година за пръв път от доста време са увеличени цените на половината пътеки, които НЗОК плаща. Освен това за пръв път касата разполага и с по-малък резерв - не повече от 87 млн. лв., и то при прогноза за преразход в перото за лекарства от 100 млн. лв. Това значи, че или касата ще има по-голям от обичайния дефицит в бюджета си, или ще трябва да намери начин за плати 500 000 хоспитализации по-малко спрямо миналата година, коментира всекидневникът.

 

И още: „Вероятно касата ще компенсира ръста на цените с по-рестриктивни лимити, т.е. лечебните заведения ще могат да приемат по-малък брой болни, смятат експерти. 

Очаква се при сключването на договорите по новия рамков договор НЗОК да се съобрази и с новата здравна карта

 

Според нея 6000 легла за активно лечение са излишни, т.е. НЗОК тепърва ще плаща на по-малко отделения или болници“.

 

От публикацията става ясно още, че реално за лечение в болница са предвидени близо 2.2 млн. случая, но те обхващат и клинични и амбулаторни процедури.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари