Публикация

По-малко са направленията за специалист


С около 30 % по-малко са направленията за преглед при специалист и талоните за изследвания за първото тримесечие на годината.

Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

"Лекарите са поставени в ненормални условия за работа. Подложени сме буквално на тормоз да не упражняваме професията, която сме учили", посочи д-р Райчинов, като допълни, че това ги конфронтира с пациентите, без те да имат някаква вина.

Председателят на БЛС подчерта, че когато се намаляват средствата за доболничната помощ, за консултации и изследвания, опасността за увеличаване на хоспитализациите и разходите за болнична помощ е напълно реална.

Междувременно районните здравни каси са започнали да завеждат искове срещу лекари за надвишени лимити за три години назад. В Пловдив например са заведени общо 14 дела за суми от 3 до 70 000 лв.

Според съсловната организация това ще доведе до закриване на практики и лечебни заведения, ще принуди все повече лекари да търсят реализация в чужбина. По думите на д-р Райчинов средно на ден страната напускат "лекар и половина". Напоследък  наши специалисти заминават да работят и в Румъния.

"Здравеопазването в България вече е рисково и с всеки следващ месец върви надолу", предупреди д-р Райчинов. Той цитира данни на Световната здравна организация, според които през 2006 г. страната ни е била с най-ниски разходи за здраве на глава от населението в Европа. Докато в Гърция се отделят 2733 долара на човек, в Португалия – 1830, в Словения – 1500, Румъния – 315, то в България – едва 283 долара.

"По данни на Българския лекарски съюз, публичните средства за 2010 г., които държавата отделя за всеки един гражданин, са около 20 лв., които не постъпват редовно", посочи председателят на съсловната организация.

Пак по статистика на СЗО за тази година във всички европейски държави след настъпване на кризата рязко се е покачил процентът от БВП, отделян за здравеопазване.

"Това се е случило, защото страните са намалили всички други разходи, но не са пипали средствата за здравеопазване. Единствено в България парите за здравния сектор са намалели рязко", отбеляза д-р Цветан Райчинов.

По думите му болниците в страната все повече закъсват – сега те получават пари за март, при това в непълен размер.

„Ще стигнем пак дотам пациентите да си купуват храна, да си носят чаршафи и лекарства”, посочи председателят на БЛС.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, съобщи, че зачестяват сигналите от пациенти. Последният е за онкоболен в терминален стадий, на когото се е наложило да си купи морфина, тъй като диспансерът не е разполагал с необходимата разновидност. Преобладават оплакванията за липсата на направление за специалист.

По думите на д-р Хасърджиев българското здравеопазване се върти в порочен кръг. Според него пациентите трябва да осъзнаят смисъла на здравното осигуряване, държавата да създаде добра мотивация за лекарите и условия за правилното функциониране на системата, а лекарите да работят за подобряване на качеството на здравните услуги.

Коментари