Публикация

Отворено писмо на д-р Георги Тодоров до социолога Райчев

Андрей Райчев заяви: Лекарите крадат повече от циганите


Публикуваме отвореното писмо на д-р Георги Тодоров – член на Контролната комисия на Българския лекарски съюз, което той изпрати като отговор на обидното изказване на социолога Андрей Райчев:


Уважаеми г-н Райчев,


От години слушаме анализите Ви и поучителните Ви речи от всички медии, и електронни, и печатни, и в интернет. Поведението Ви на познавач на процесите и изявите Ви по-скоро на народопсихолог, отколкото на социолог, нерядко преминават границите на добрия тон към цели обществени прослойки и даже етноси. В предаването на Нова телевизия – „Здравей България“, обаче според мен преминахте всички граници на търпимост. Не мога да се изказвам от името на всички мои колеги, но лично аз, а вярвам и много от тях, са се почувствали обидени от думите ви: „Ще ме извините, но лекарите влачат… отвлачват – не всички… Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ще видите.

 

Не всички, може би означава – „повечето“?!? А сравнението на професионална прослойка с предполагаемо, според Вас, престъпно поведение на един етнос, за мислещите хора би следвало да значи, че нашите колеги от цигански произход (имаме десетки такива) са най-крадливите в съсловието – имат и двата признака за „отвлачване“ – и са лекари, и са цигани!

 

Ако имате каквито и да е данни за престъпно поведение, според конституцията на нашата страна следва да ги предадете в прокуратурата. Ако нямате, не подвеждайте под общ знаменател цял етнос, съсловие или когото и да било“, призовава д-р Тодоров. „Уважението се гради с години, вие може да сте го изградили и поради това да обикаляте студията, в каквото и да е качество припознато у вас от медиите. Тази седмица загубихте много от това. Дано да го осъзнавате, а дотогава, около 30 000 лекари би следвало да получат вашето опровержение. Дължите подобно и на съгражданите си от етноса, обявен в масово практикуване на престъпно живеене. Извинения не са нужни, поне според мен, ако ги приема означава, че заприличвам на вас в мислите си и светогледа си, а това е последното, което ми се иска, и достойнството ми на човек не позволява.

Коментари

Много добре казано. Комплименти!