Публикация

БАПЗГ: ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИ?

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изпрати отворено писмо до медиите


Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева написа отворено писмо до медиите по повод поредната агресия срещу медик - този път срещу фелдшер от Кърджали.  В писмото се казва: "Докога ще търпим агресията над медици?! Случаите на саморазправа и обидно поведение към специалистите в бели престилки растат в прогресивна агресия по всяко време на денонощието - и в делник, и в празник. Поредна жертва на юмручното право стана 51-годишен фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, който при домашно посещение в събота бе посрещнат с обиди и юмрук в лицето от сина на възрастна жена, нуждаеща се от спешна помощ. Вследствие на това "цивилизовано" посрещане фелдшерът падал по стълбите и получил наранявания, които наложили спешно да бъде приет в хирургично отделение. И колкото и да звучи абсурдно дежурният медик е "извадил късмет", защото падането му можеше да бъде с фатален край."
В писмото се отбелязва, че въпреки взетите от институциите мерки, агресията над медици продължава. В него се припомнят случаи на проявена агресия от пациенти и техни близки към медицински специалисти от началото на тази година. Сред пострадалите са фелдшер от филиала за спешна медицинска помощ в Нова Загора, лаборантка от МБАЛ - Добрич,  фелдшер и шофьор на линейка от Центъра за спешна медицинска помощ в София, хирургична сестра от МБАЛ - Своге.

"Всъщност жертвите на всички споменати случаи не могат да се изброят  - към тях се причисляват близките и колегите на пострадалите, работещите в сферата на здравеопазването, хората с будна съвет", се казва още в писмото, в което от БАПЗГ не спират да задават въпроси: "Ние продължаваме да питаме: Докога ще търпим агресията над медици? Докога пациенти и техни близки ще упражняват вербално и физическо насилие над медицински сестри, фелдшери, лекари и други медицински специалисти, които влагат своите знания и опит, за да бъдат максимално полезни на своите пациенти, а в замяна получават обиди, ритници и юмруци?! Докога медиците у нас ще бъдат боксови круши за хора, които изкарват недоволството си от неудачите в българската здравна системата върху тези, които ги лекуват и полагат грижи за тях?! "  

В писмото се отбелязва, че Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи като партньор на Българския лекарски съюз в Националната кампания "Не на агресията над медици!" ще продължи да алармира за всяко непристойно поведение и посегателство над медицински лица и да полага усилия за постигане на нужното обществено признание и уважение към медицинските специалисти у нас.  В заключение се казва: "Уважаеми журналисти, нека заедно дадем категоричен отпор на агресията, която трови живота ни всеки ден и нанася тежки физически и морални травми на хората, посветили се на благородните медицински професии!". 

 

Коментари