Публикация

Не са ви нужни цигари, а чаша вино и радост от живота

Спасил е и всеки ден спасява сърдечно болни хора. Прави го с познания, отдаденост, талант и дори с чувство за хумор. Те са му благодарни, обожават го, защото знаят, че живеят благодарение на него


Една статия за мен, публикувана в http://www.gramofona.com :

 

И какво беше моето учудване, когато в разговора си с него, не усетих и капка от самочувствието на спасителя или демонстрация на можещ човек, въпреки, че е точно такъв. Ето кой е той.  

Д-р Светлозар Иванов Сардовски е роден в град Кюстендил. През 1984 год. завършва елитната  Окръжна математическа гимназия, в която се подготвя за математическа или химическа кариера, но кандидатства и е приет медицина. Решението взема под  давление на леля си, която живее в чужбина, където заради дребен здравен проблем, решен от български лекар, той  сменя позицията си. Разбира, че лекарят е лекар в цял свят. По-късно се оказва, че математиката, която развива абстрактното и логическото мислене, както и причинно-следствените асоциации, му помагат много в медицината, особено при вземане на бързи и правилни решения в спешни ситуации. Но макар, че математиката помага в медицината, медицината не е математика и там  две и две не винаги е четири....Всъщност за него медицината е и хоби,защото всеки ден отделя няколко часа за четене на медицинска литература.

В личен план е щастлив човек с прекрасната си съпруга, нямат деца, но има изразено чувство за справедливост и принципност. Д-р Сардовски  е основният организатор и лидер на първата стачка в съвременната история на здравеопазването, проведена през 2007 год. в болница „Пирогов”.Малцина знаят, че благодарение на нея от  2008 год., са отпускани 40 млн. лв. годишно допълнителни средства от държавата, освен клиничните пътеки по НЗОК, за лечение на пациентите в реанимационните отделения на болниците. По негова идея това е регламентирано в специална наредба, създадена от тогавашния министър д-р Гайдарски.

Д-р Сардовски става завеждащ на „Кардиологично отделение” и е основният виновник за създаване на инвазивното кардиологично отделение в „Пирогов” с помощта на тогавашния директор д-р Раденовски и д-р Гелев. Като всеки лидер обаче, си понася последствията за това и безпочвени обвинения, че целта на стачката е била да "си оправи положението" не липсват. По този повод казва, че по-лошо от простотията е само болестта...

Избран е в УС на БЛС, където се опитва да помогне за промяна на здравната система, но бързо разбра, че това е донкихотовска кауза, поради липсата на достатъчно съмишленици. По това време е и личен лекар на известния мултимилионер Иван Зографски (собственик на т.нар. японски хотел в София), един много интересен период в живота му.

Нарича  „безхаберна” политика на министър Десислава Атанасова по отношение "Пирогов" и  в знак на несъгласие с някои уволнени и назначения напуска, фактически  създадената от него клиника. През  2013 год. е поканен в болница "Токуда", където отново е част от основния екип, създаващ наново, почти закритата кардиологична клиника.

Преди една година  напуска и от там, като решава заедно  с двама свои колеги да създаде собствен малък, но елитен медицински център в София, в който използвайки богатия си професионален опит да помага на нуждаещите се, като ги обучава и на здравословен начин на живот, който всъщност е от най-голямо значение за здравето. Същевременно помага и в инвазивната кардиология на една частна болница в Стара Загора.

Характерно за д-р Сардовски е особеното му чувство за  хумор, способността му да се радва, да се забавлява, да прекарва време в релакс и спа-процедури. Той спортува 3-4 пъти седмично.И с усмивка се цитира:


„Няма да се сдобиете с дупето, което искате, като седите върху него”


С любопитство го питам как се лекува сърце - с познания, опит, или със сърце, а той ми отговаря, че и с трите неща - и с познания и с опит и от сърце /чувство/  - тази комбинация от умения отличава истинският лекар, за който медицината е изкуство, от доктора-техничар, за когото медицината е занаят.

Избрал е трудната специалност, защото е нямал избор, т.е нямал е "връзки" за друга. Обяснява, че е искал да стана гинеколог, но някога „и дядо ти трябваше да е гинеколог и най-добре и професор, за да работиш на добро място, а аз бях всъщност вторият в двата ми рода с висше образование, тъй като на родителите ми и по- възрастните от мен в рода ни, е било забранено от комунистическата власт, по политически причини да учат висше образование”.

Всъщност през цялата му кариера, по-скоро му е пречено, с едно изключение - близък на семейството лекар, му помага за първото назначение в Бърза помощ - София, където сега никой не иска да работи.

Така избира специалността „Вътрешни болести и кардиология”, тъй като са най-тежките и непривлекателни, изискващи най-продължително време за специализация  и по онова време за тях не са били нужни връзки. Отнема му девет години да стане кардиолог.

След всички отговорности които носи за пациентите, искам да зная, как се бори със стреса и получавам следния отговор:


"В света не съществува стрес, а само хора със стресиращи мисли. Никой не е способен да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти самият можеш да го сториш в зависимост от начина, по който възприемаш  твоя свят"

д-р Уейн Дайър


После обяснява, че методите за справяне със стреса са различни, но за съжаление, най-често българинът прави това с водка, по-рядко с йога и медитация. Д-р Сардовски си има собствен метод, а той е прост и прекрасен едновременно. Обича да се наслаждава на живота, заедно със съпругата си, да извлича удоволствие от дребните наглед неща като  хубавата храна и питието с приятели, разходка сред природата, с една дума – обича доброто в прекия и в преносния смисъл на думата. По празници, когато повечето хора се втурват нанякъде, той и жена му обикновено остават в дома си и се отдават на семейния уют, защото празнуват живота всеки ден. Даже нямат навика да си купуват подаръци по празници, а го правят през цялото време, "лишавайки" се от празничния стереотип. И отново цитира:


„Трябва да се наслаждаваме на живота като на хубаво вино – глътка по глътка, с поемане на въздух между тях. Дори най-хубавото вино губи всякаква прелест за нас и преставаме да го ценим, когато го пием като вода“

Лудвиг Фойербах

 

Не мога да се стърпя и го засипвам с въпроси за това как да ме здрави, щастливи и да разбираме какво ни казва тялото. И получавам този отговор:

„Сън, храна, пиене, любов - всичко да бъде с мярка”

 Хипократ

"Здравословен начин на живот- здравни знания, информираност и мотивация", тава е темата от наскоро завършената му магистратура по здравен мениджмънт към Факултета по обществено здраве.

Ето определението на д-р Сардовски за здравословен живот:

"Здравословен начин на живот е: поддържане на нормално телесно тегло, чрез редовна и умерена физическа активност, включително безопасен секс, за да огладнеете за една балансирана, натурална или минимално обработена (непържена) нездравословна храна, богата на пресни, местни, разноцветни плодове и зеленчуци, пълнозърнести, семена и бобови култури, ядки, риба; умерена на натурални мазнини, ферментирали млечни продукти и ограничена на червени меса, промишлени колбаси, захарни, изкуствени подсладители и бялотестени изделия, но гарнирана с 1-2 питиета качествен алкохол, в приятелска среда, лишена от тютюнопушене и наркотици, при максимално ограничен вреден стрес и завършваща със пълноценен сън."

 

„Всяка вечер без чаша червено вино, е безвъзвратно загубена за живота ви вечер и това не може да се компенсира, ако на следващия ден изпиете две чаши...”

Св. Сардовски

 

Ето още по темата, любима на сърдечния лекар.

„Здравето се влияе от редица биомедицински, психологически, социални, икономически и екологични фактори, които се свързват помежду си по различни начини и по различно време през целия живот. Здравната система е само един от факторите, влияещи върху здравето и благосъстоянието. Независимо от напредъка на медицинските технологии и подобряване на медицинското обслужване обаче, те имат относително малко значение от 10-15% за човешкото здраве, но пък поглъщат огромната част от средствата за здравеопазване. Главният фактор, определящ здравето на населението, си остава начина на живот, с относителен принос от около 50%, следван от факторите на околната среда и наследствеността, с относителен принос от по 20% за всеки от тях.

Основните причини за смърт в световен мащаб са хроничните незаразни болести (ХНБ): сърдечно-съдовите (миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност), раковите и хроничните заболявания на дихателната система. Тези заболявания, въпреки напредналото медицинско обслужване, убиват повече хора всяка година, отколкото всички други причини. На тях се дължат 63 % от всички смъртни случаи в световен мащаб, като противно на общоприетото мнение, близо 80% от тях, се наблюдават в страните с нисък и среден доход.

 

Същевременно, научните данни показват, че:

 

  •  ХНБ до голяма степен се дължат на няколко рискови фактора на лично поведение,характерни за икономическия преход и бързата урбанизация: употребатана тютюн,затлъстяването, нездравословната диета, недостатъчната физическа активност излоупотребата с алкохол.
  •  От друга страна, ХНБ = водещата причина за смърт, до голяма степен могат да бъдат предотвратени, чрез спазване на здравословен начин на живот.

Ето защо, все повече става ясно, че ще бъде неефективно (както е и  всъщност), всички усилия за здравно благополучие на населението да се ограничават с мерките за подобряване на медицинското обслужване. Тези данни подкрепят и убеждението, че инвестициите, които пряко или косвено засягат малък брой модифицируеми рискови фактори (основно тютюнопушене, нездравословна диета, недостатъчна физическа активност, затлъстяване) могат да окажат голямо влияние върху намаляването на смъртността и тежестта на заболяванията. Ето защо, здравните организации и държавите, трябва да се насърчават да интегрират здравословния начин на живот, в рутинната грижа за здравето на населението”.

И след всички тези научно и житейски обосновани изводи, решавам да го запитам, вярващ човек ли е. А отговорът е в типичния  стил, с цитат от него:

 

„Чудо е животът, чудесата са в нас и в природата около нас. Има, има нещо, което вае съдбите наши...”

Св. Сардовски

 

Искам да кажа още нещо за него, защото е уникален със своето можене, обогатено с неподръжаем стил. Но избирам да спра до тук, защото ако сте усетили кой е д-р Сардовски и сте взели малко от философията му за живота и съветите му, вие сте здрав човек – и физически и духовно.  

 

Източник: http://www.gramofona.com

 

 

Коментари