Публикация

Пациент с резистентна хипертония се излекува с метода „Ренална денервация”

Артериалната хипертония засяга голяма част от глобалната възрастна популация, въпреки значително нарасналия брой на лекуваните хипертоници, с постигнат контрол, част от тях са с труднолечима хипертония и от тях се очертава делът на тези с резистентна такава.


Преди месец 56 годишен мъж претърпява лечение на резистентна хипертония с  ренална денервация. Стойностите на кръвното му налягане се нормализират още в първите дни след процедурата.

Той се  се решава да се довери на съвременния метод в кардиохирургичната болница „Аджибадем Сити Клиник Бургас, защото още от млада възраст  страда от високо кръвно, което има целият му род и което често стига стойностите 180/ 120. 

 

„ Това ми причиняваше  често физическо неразположение - главоболие, нервност, напрежение в цялото тяло, както и съпътстващи заболявания”- споделя корабният механик.

Мъжът  приема  редица медикаменти, консултира се със специалисти, докато не получава  професионалната оценка  на инвазивния кардиолог д-р Мариана Контева, управител на болницата да се подложи на процедура за ренална денервация.

 

„Методът  дава шанс на пациентите с резистентна хипертония да регулират артериалното си налягане трайно още след първите 24 часа. Тежките усложнения, вследствие високото кръвно - дисекация на аортата, мозъчен инсулт, друг периферен или коронарен съдов инцидент, могат трайно да инвалидизират пациента внезапно и дори да се стигне до фатален изход. Няма друго такова хронично заболяване, каквото е високото кръвно, освен диабета, което да причинява толкова тежки последствия, казва д-р  Контева.

 

„Пиенето на 5-6 медикамента при високо кръвно и тяхната дозировка затруднява  допълнително такива болни. Лекарствата  имат някакъв предел и след него остават други методи за лечение на заболяването, един от най-модерните и ефикасните е симпатикусовата денервация. От гледна точка на фармако-икономически ефект тази еднократна процедура спестява сериозни средства, които във времето се изразходват за скъпоструващи медикаменти.”

 

При 10-15 % от хипертониците медикаментозната терапия не дава необходимите резултати и контролът на болестта не е добър. След ренална денервация може да се разчита на около 33 мм спадане на горната граница на артериалното налягане и на около 11 – за долната. Това е един сериозен резултат, а съвременната апаратура, с която разполага Аджибадем Сити Клиник Бургас, позволява  едновременно третиране на рецепторите в бъбречните артерии  на няколко точки. Доскоро електроди третираха само една точка. С по-усъвършенствания апарат се избягва травматизмът при пациентите, те са обезболени, не усещат болка, няма я субективната преценка на лекаря - всичко се извършва автоматично, методът е много по-бърз от останалите, а положителните резултати са още на следващия ден.

 

„Процедурата дава революционен шанс за много от пациентите с резистентна хипертония да регулират артериалното си налягане трайно и низабавно. Освен това се оказва, че 99, 9% от третираните пациенти имат силно стеснени бъбречни артерии, които са пред запушване-„ казва д-р Контева.

 

„ Те не осъзнават, че освен симпатикусова/ вегетативна/ нервна система, наследственост, начин на живот, възраст, високото кръвно се дължи на органично стеснение на самите бъбречни артерии. Или по-просто казано- изследваме сърцето, кръвоносните съдове, а спасяваме бъбреците, защото едно запушване на артерията води до хемодиализа.”

 

Методът е рутинен за екипа на Аджибадем Сити клиник Бургас и дава  шанс на засегнатите пациенти  да се излекуват трайно от тежката хипертония. 

Коментари