Публикация

45 отделения в Пловдивска област не покриват критериите


45 отделения в Пловдивска област не покриват критериите за категоризация според новите изисквания на здравното министерство и са пред реалната опасност да бъдат закрити.

Това е показала проверката за нивото на компетентност на всичките 279 отделения, клиники и лаборатории в 35-те болници в региона, съобщи д-р Георги Божиков, директор на Регионалния център по здравеопазване в Пловдив.

Подробната справка, която вече е изпратена в МЗ, сочи, че 66 здравни структури в областта покриват трето ниво на компетентност, 88 - второ ниво, 80 - първо ниво, а 45 са на нулево ниво. Според д-р Божиков отделенията с най-ниски показатели ще трябва да преустановят дейността си или спешно да предприемат мерки за покриване на необходимите критерии.

„В групата с нулева категоризация попадат хирургичните отделения в болница „Свети Мина” в Пловдив и в МБАЛ-Карлово, тъй като нямат необходимият брой операции на година”, посочи д-р Божиков.

Повечето отделения за физиотерапия също не отговарят на критериите, тъй като според тях в едно звено трябва да работят минимум двама специалисти, а масово е по един.
Единствено в МБАЛ-Пловдив, в УМБАЛ „Свети Георги” и болница „Свети Пантелеймон” тези отделения покриват изискванията.

„Отделенията, които не отговарят на критериите, са предимно в малките болници, където не достигат специалисти и апаратура. Най-високото – трето ниво, покриват повечето отделения в университетските болници, второ ниво – областни и някои общински заведения, а първо– повечето малки районни болници”, каза още директорът на здравния център.

Категоризацията ще послужи за изготвянето на националната здравна карта. Тя ще бъде и филтър за това с кои болници здравната каса ще сключва договори.

Разделянето на болниците на три нива на компетентност е първата стъпка в здравната реформа на министър Анна-Мария Борисова. Според нивото на болниците ще бъде определено и заплащането на лекарите, които работят в тях.

Коментари