Публикация

Пациенти: Втори човек умира поради липса на пари

Бягането от отговорност в казуса с доплащането на медицински изделия води да животозастрашаващи последици, алармират от пациентските организации


„Заедно с теб“ заяви втори вот на недоверие на зам.-министъра на здравеопазването г-жа Жени Начева. Причината отново е доплащането на животоспасяващи медицински изделия и липса на диалог. Има нов починал пациент поради невъзможност да плати (според организацията).

Какъв е случаят - обясняват от пациентските организации:

Г-жа Радост Теохарова* сигнализира, че майка й, която се нуждаела от транскатетърно протезиране поради  аортна стеноза с усложнения, загива, докато чака зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, Жени Начева, да е готова с „договаряне на следващата спецификация на медицинските изделия и с правилата“ през септември.

Г-жа Теохарова обяснява, че през месец февруари т.г. майка ѝ е диагностицирана и насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април 2018г. вече е необходимо доплащане от 10 000 лв. Сумата е непосилна за семейството и докато се чака решение по казуса, на  30 април, три дни преди рождения си ден, майката на г-жа Теохарова почива.

Втори вот на недоверие към зам.министъра на здравеопазването

Мотиви за втори вот на недоверие на г-жа Жени Начева: бягане от отговорност за доплащане на медицински изделия -  вместо да бъдат задействани нормативните промени за договаряне, те са отложени за обмисляне през есента; създаване на напрежение у пациентите. Пациентите искат организиране на протести, вместо да се грижат за здравето си, което според нас е недопустимо, тъй като винаги сме били за диалог и постигане на компромиси. Липсват адекватни реакции и дискусия.

В тази връзка очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение.

обясняват от Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”,Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”,  Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

 

Припомняме първия случай на пациент, починал, според организацията, поради невъзможност за доплащане на медицински изделия.

 

НЗОК опровергава:

"Не е вярно твърдението, че „докато чака до септември т.г касата да е готова с договаряне на следващата спецификация на медицинските изделия и с правилата“, пациентката починала. Изборът да изчака е на дъщерята на починалата жена, тъй като и в момента НЗОК заплаща по Списък с медицински изделия. Условията и редът за определяне на стойността на медицинските изделия, заплащани от бюджета на НЗОК, са регламентирани в Наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат."

От касата уточняват, че "Националната здравноосигурителна каса не е информирана от нито едно лечебно заведение в страната, че има починали пациенти поради невъзможност да доплатят медицински изделия. Няма и жалби от граждани за неправомерно поискани суми за доплащане за медицински изделия. НЗОК апелира всеки гражданин, който счита, че са нарушени правата му като здравноосигурен, да се обръща съм районната здравноосигурителна каса по местоживеене или към Националната здравноосигурителна каса. По всеки случай незабавно ще се извърши проверка."

Вижте пълното становище ТУК

 

 

* Имаме разрешение от дъщерята г-жа Радост Теохарова да публикуваме името ѝ и тя има желание да говори публично, за да се опита да спаси други все още живи пациенти. - Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб"

Коментари