Публикация

Безплатните консултации за рак на дебелото черво на още три дати - 16, 23 и 30 май

прегледите се провеждат от хирурзите в лечебното заведение със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите


Продължават безплатните консултации за рак дебелото и правото черво във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Те ще се проведат на 16, 23 и 30 май 2018 г. след предварително записване на тел: 032/644-222. Скринингът е препоръчителен за всички пациенти над 45 години.
Кампанията се организира със съдействието на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите от хирурзите в лечебното заведение, които отчитат тревожно нарастване на случаите през последните 4-5 години и тенденция за „подмладяване“, т.е. засегнати са  все повече млади хора. Колоректалният карцином заема водеща позиция по честота, като при мъжете се нарежда след простатния и белодробния рак, а при жените - след злокачествените образувания на млечната жлеза. 
За съжаление по-голяма част от пациентите идват късно, когато заболяването е напреднало, отбелязват медиците. Тогава е онкологично неиздържано да се направи сфинктеросъхраняваща операция, която е  показана при ниско разположен рак на ректума в ранен стадий поради сложното техническо изпълнение и възможни усложнения. И въпреки че методът е рутинна практика за екипа на хирургичното отделение на „Медлайн-Централ Хоспитал“, се налага да се правят интервенции, които завършват с противоестествен анус на коремната стена, гарантиращи сигурността на операцията, но травмиращи повече психически ,отколкото физически пациента. 
За да не се стига до това нежелано и неприятно положение, най-важна е превенцията – необходим е един нормален медицински преглед, при който хирургът диагностицира първо с ръка, тъй като 60% от колоректалните туморите са откриваеми по този начин. Едва след това се назначават лабораторни, колоноскопски и образни изследвания. Неглижирането на профилактичните прегледи, самолечението, „самобразоването” с помощта на медиите и Интернет също допринасят за късното откриване на болестта, предупреждават специалистите.

Коментари