Публикация

„УМБАЛ - Д-р Георги Странски” чества Международен ден на сестринството

„УМБАЛ - Д-р Георги Странски” чества Международен ден на сестринството

Проведе се и Девети научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на   „Международния ден на сестринството - 12 май – грижа за Вас“



 

 

 В „УМБАЛ - Д-р Георги Странски” ЕАД се проведе поредния Девети научно-практически форум за специалисти по здравни грижи, посветен на     „Международния ден на сестринството - 12 май – грижа за Вас“. Това е рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820-1910 г.) - основателка на модерното сестринство. Тя е и една от стоте най-влиятелни жени на всички времена.  Датата 12  май е определена от Международния сестрински комитет през 1935 г. Като такъв започва да се отбелязва във всички страни след 1965 г.

 

         Специалистите по здравни грижи бяха поздравени от Изпълнителния директор на болницата доц. д-р Цветан Луканов, д.м. за високия професионализъм и компетентност, за  ежедневните усилия за опазване здравето и живота на пациентите хоспитализирани в болницата - мисия, на която всички сме се посветили и въпреки трудностите и неволите на деня, изпълнявате своите професионални задължения.

Залата се оказа тясна за вкючилите се във форума професионалисти по здравни грижи. Те бях поздраве от Председателя на Първичното дружество ст.м.с. Мария Гиздовска, която им  пожела да поддържате извоюваното високо, професионално равнище, да защитавате авторитета на българските медицински сестри, акушерски и здравни професионалисти!

         Главната медицинска сестра Ивайла Петкова изказа своята благодарност на всички професионалисти по здравни грижи, които въпреки трудностите и неволите на деня, изпълняват своите професионални задължения. Те останаха верни на сестринската клетва, която им завеща основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингел, а тя е да прекарат живота си в чистота, да дадат всичко от себе си за благосъстоянието на тези, които са поверени на техните грижи. Тя подчерта, че всеки един от тях има определен дял в успехите на уникалното ни здравно заведение и самочувствието им на специалисти ще бъде още по-високо. Всички заедно сме способни да се справим с предизвикателствата и повратностите на времето. За това е необходимо благородния труд, който полагаме и високия професионализъм да бъде съчетан с компетентност и всеотдайност към грижите, които полагате за здравето и живота на хората.

Програмата на форума е свързана с грижите – за пациентите и за медицинските специалисти. Присъстващите се запознаха с новостите в медицинските консумативи, използвани от професионалистите по здравни грижи, безопасността при работа, която е отговорност на всеки един специалист, грижите за кожата и за раните, новостите в дезинфекционните средства и др.

По традиция и тази година бяха отличени специалисти по здравни грижи в различни категории за приза „Професионалист на годината 2017”.  Изпълнителният директор връчи награди на професионалистите по здравни грижи в различни направления.  В категорията Ръководител по здравни грижи наградата получи старша медицинска сестра Вили Крамолинска – Отделение по медицинска онкология. За утвърждаване, развитие и подобряване на организацията в Клиниката по неонатология наградата отива при старша акушерка Силвия Янкова. За доказан професионализъм, наставничество и компетентност при работа в интензивно звено наградата се присъжда на медицинска сестра Галина Дичкова – Клиника по анестезиология и интензивно лечение – Второ отделение. Отличената медицинска сестра, работеща в хирургично звено, доказала многократно своя професионализъм и компетентност е медицинска сестра Милена Пелева, от Трета клиника по хирургия – Отделение по пластична хирургия. В категорията медицинска сестра от вътрешно звено приза отива при Мариета Иванова от Клиниката по нефрология и диализа. Теодора Недялкова е отличеният медицински лаборант, от Клинична лаборатория, награден за високия професионализъм и компетентност при денонощното изпълнение на своите задължения.

От „УМБАЛ - Д-р Георги Странски” ЕАД гр. Плевен са изпратени специалисти по здравни грижи за награждаване на национално ниво. Те отговарят на критериите, по които бяха избрани и заслужават да бъдат наградени. За професионалист на годината в категорията медицинска сестра е избрана медицинската сестра Виолета Димитрова от Клиниката по хематология, която е участвала в научни разработки и презентации в областта на здравните грижи, а през 2017г. успешно се дипломира и по специалността Специфични грижи за пациенти с онкологични заболявания. Изпратена за награждаване е и избраната за акушерка на годината Величка Петкова от Клиника по акушерство и гинекология, която вече дипломиран бакалавър в Управлението на здравните грижи. По базова специалност медицински лаборант наградата на регионално ниво отива при Надя Кузманова от Клинична лаборатория. За рехабилитатор на 2017 година е избрана висококвалифицирания специалист, обучен в най-съвременните методи на рехабилитацията Ивалина Ненкова от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

Главната медицинска сестра Ивайла Петкова поздрави всички специалисти по здравни грижи и изказва своята благодарност на всички, които са избрали тежката, но хуманна професия и са превърнали своето ежедневие в борба за живот и в името на живота. Пожела им здраве,  лично щастие и много вяра и оптимизъм, за да постигнем заедно професионалната и лична удовлетвореност, от която се нуждаем за да се докажем като отговорни и милосърдни професионалисти.

 

Честит празник!

 

               

 

 

 

           

 

 

Коментари