Публикация

Кирил Ананиев: Има начин да се помогне на болницата във Враца

Кирил Ананиев: Има начин да се помогне на болницата във Враца

Националната здравна карта - баланс между бюджета на НЗОК и потребностите на населението 


Намерен е работещ вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца и има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София.

Това информира Министерството на здравеопазването.

 

„Запознат съм със състоянието на врачанската болница, както с финансовия, така и с кадровия проблем. Проведохме разговори с кредиторите на лечебното заведение. 
В понеделник зам.-министър Жени Начева ще посети болницата, за да разговаря с персонала и да обясни всички мерки, които предприемаме за нормалната работа. Правим всичко възможно, за да се създаде спокойствие сред медицинския персонал и гражданите да не бъдат лишени от грижи“, заяви министър Кирил Ананиев пред журналисти след заседание на Комисията по здравеопазване в НС. 

 

Здравният министър съобщи, че 

в момента се провежда обществена поръчка за закупуване на ангиограф

за да се възстанови инвазивната кардиология в МБАЛ-Враца.

 

Вчера в Министерството на здравеопазването беше проведена среща с изпълнителните директори на МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Ловеч. В момента се подготвят документите за сключване на рамковите договори за 2018 г. за лечебните заведения.

Национална здравна карта – ще се съкращават ли легла и болници?

Пред журналисти министър Ананиев коментира проекта на Национална здравна карта, който по-рано беше поставен на обсъждане в здравната комисия:

 

„През 2017 г. българските граждани са лекувани на близо 25 хил. болнични легла. Това е при 100% използваемост. Общият брой на леглата за болнично лечение на територията на страната е около 39 хил., т.е. през 2017 г. усвояемостта е 64%. В проекта на Национална здравна карта ние взимаме 100% от лекуваното през 2017 г. и осигуряваме над 8100 резервни легла. Това означава, че в никакъв случай не може да се говори за намаляване правата на хората“.

 

През 2017 г. българските граждани са лекувани на близо 25 хил. болнични легла

 

Кирил Ананиев уточни, че с НЗК не се съкращават легла, отделения, болници, а броят на леглата служи единствено като инструмент за балансиране бюджета на касата спрямо потребностите на населението от здравни грижи по области. 

 

Чрез броя на леглата ще могат да бъдат засичани свръххоспитализациите и порочните практики няколко пациента да бъдат отчитани по едно и също време на едно легло, а оттук и НЗОК да извършва необходимите проверки.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари