Публикация

Хаосът, царящ в здравеопазването, облагодетелства гастролиращите лекари

Електронната здравна карта ще въведе ред, който ще даде на лекарите сигурност и добра мотивация за работа, а за пациентите - по-качествени здравни услуги.


Работя като гинеколог от 1995г. По това време, специалистите в града ни, немного на брой, бяха с утвърден, дългогодишен стаж и добре разпознаваеми за пациентките.

Като всеки млад човек, бях твърде амбициозен и нахъсан за работа. „Рекламирах“ себе си чрез стотиците диплянки на лекарствени препарати, където фигурираха и моите данни – телефонен номер, работно място и печат. Разпространявах ги по места, където считах, че има повече потенциални пациентки. Раздавах визитки на колеги с идеята и те да разберат за мен. Имах изяви – в печатни медии, регионални радиа и телевизионни предавания.

Моята активност и желание за работа, основно в диагноза на хормонални нарушения, климактерична медицина и стерилитет – на ниво кабинет - ме направиха популярен и донякъде „модерен“.

 

С годините нещата се промениха – населението и покупателните възможности на хората рязко намаляха. За сметка на това пък в града ни придойдоха много нови колеги, както от страната, така и отвън /визирам Македония/. Появиха се нови „звезди“ – всеки от тях със своите атрактивности и възможности. Акушеро-гинекологичната медицина се преразпредели и вече в града ни има над 100 колеги, всеки от които се опитва да привлече и да задържи пациенти. За целта се използват масово реклами в медии, билбордове, обявяват се рекламни кампании за промоционални цени на прегледи и медицински услуги.

 

Забелязва се и непрофесионално, неколегиално отношение, т.е. деонтологията (науката за професионалния дълг и отговорност) между лекарите започна да „куца“.

Някои от т.нар. водещи специалисти, заемащи възлови позиции, изолираха по-младите и амбицирани за работа колеги, а липсата на добри професионални взаимоотношения свали нивото на медицината в града. Така Бургас се „наводни“ с "чужди" лекари. На гастролиращите професори, доценти и други знайни и незнайни специалисти от далечни места беше дадена възможност, да показват „умения“ и да работят, за сметка на местните лекари, които търпят ограниченията на системата.

 

Пациентите, които и без това драстично са намалели, започнаха да се блазнят от широко пропагандираните нови „модерни“ методи, от рекламите и титлите. Появи се и друг феномен – „Колкото е по-висока цената на консултацията, прегледа и услугата, толкова би трябвало да е по-високо качеството.“  Стана твърде „престижно“ да се ходи на частен преглед при професори и доценти в частните клиники. Снобизмът активно се прояви и в сферата на здравеопазването.

 

В крайна сметка, получи се така , че се създадоха много кабинети и лечебни заведения и работата се разми. Почти няма лекар, който да не работи на две места, но често и това е недостатъчно като финансов резултат и удовлетвореност.  

Пациентите се „люшкат“ от един към друг лекар, според това кой колко е рекламиран и атрактивен към момента.

 

Трудно се работи в хаоса, царящ в здравеопазването ни, сега!

Считам, че електронната здравна карта твърде много закъснява. Чрез нея трябва да се определят за всеки регион и нуждите: от лекари – доболнична и болнична помощ; дентални специалисти; медицински сестри; от лечебни заведения, стационари, лаборатории; аптеки. Да се въведат критерии за работа, специализация и развитие на кариера за всички лекари. Да се регламентират и нива на доходите, съответстващи на реалността!

По този начин ще се осигури ред и ще се ограничи залитането по многобройните лъскави реклами и мода. И лекарите ще бъдат по-спокойни и мотивирани в своята работа, и пациентите ще получат по-качествена здравна услуга.

Коментари

Уважаеми д-р Стоянов,позволявам си да ви отговоря на вашите ридания и пасквили,по повод на това ,че не сте оценен от вашите съграждани.Аз спадам към чуждите  лекари,които вие ЦИТИРАТЕ.СТРАННО ЗАЩО НЕ СА ВИ ОЦЕНИЛИ ВАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ ЧУЖДИТЕ ЛЕКАРИ?.ВИЕ ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВОРИТЕ.ДОЙДОХ В ГР БУРГАС ,ЗАЩОТО БЯХ ПОКАНЕНА .ИНТЕРЕСНО ,ЗАЩО НЕ СА ПОКАНИЛИ ВАС?СМЯТАМ ,ЧЕ ИДВАНЕТО НА ПРОФ ,ДОЦЕНТИ ВЪВ ВАШИЯ ГРАД Е ДОПРИНЕСЛО ЗА ПОВИШАВАНЕТО НА КАЧЕСТОТО НА ЛЕЧЕБНИЯ ПРОЦЕС,КОЙТО ЯВНО НЕ Е БИЛ НА НИВО.БУРГАС Е МНОГО ХУБАВ ГРАД ,КОЙТО ОБОЖАВАМ  И КОЙТО ЗАСЛУЖАВА КАЧЕСТВЕНИ ЛЕКАРИ .РАБОТЯ 42 Г ,ИМАМ 3 СПЕЦИАЛНОСТИ ,36Г СЪМ  РАБОТИЛА  КАТО ГЛАВЕН АСИСТЕНТ.СМЯТАМ ,ЧЕ ТАКИВА КАТО ВАС ,КОИТО ЕДВА ЗАРАБОТВАТ 200 ЛВ НА МЕСЕЦ  ИЗОБЩО НЕ СА В МОЯТА КАТЕГОРИЯ ,ТАКА ЧЕ СРАВНЯВАЙТЕ СЕ И ЗАВИЖДАЙТЕ НА  ДРУГИ!ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ СРЕЩУ КОЛЕГИТЕ СИ,ЗАЩОТО ЩЕ ПУБЛИКУВАМ КАКВО ПЪК МИСЛЯТ ЗА ВАС ТЕЗИ ,КОИТО ВИ ПОЗНАВАТ!!!ТОВА ,ЧЕ НА ВАС НЕ ХАРЕСВАТ ЧУЖДИТЕ ЛЕКАРИ , НЕ ОЗНАЧАВА ,ЧЕ  ПАЦИЕНТИТЕ НЯМА ДА ГИ ТЪРСЯТ И НАМИРАТ НАВСЯКЪДЕ!!

ДНЕС ВИДЯХ ВАШИЯТ  КОМЕНТАР  И СЕ  НАДЯВАМ  ДА  СЕ  СРЕЩНЕМ  НА  НЯКОЯ ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ДА  ОБМЕНИМ  МИСЛИ .  ИСКРЕНО  ВАШ !!!!