Публикация

Иновативна обърната раменна става спаси мъж от обездвижване

Високоспециализираната интервенция в МБАЛ „Света Анна“-Варна на практика е единственият шанс за спасение на 59-годишния пациент, който освен, че е с тежък ревматоиден артрит, има и две тазобедрени ендопротези.


Иновативна обърната раменна става спаси мъж с тежка артроза от обездвижване. Сложната и рядка операция по имплантиране на протезата бе направена в МБАЛ „Света Анна“-Варна. Високоспециализираната интервенция на практика е единственият шанс за спасение на 59-годишния пациент, който освен, че е с тежък ревматоиден артрит, има и две тазобедрени ендопротези.

Операцията е направена от доц. Руслан Попстефанов, д-р Ивайло Митковски от здравното заведение във Варна, както и доц. Владимир Русимов от ВМА-София. Хирургическата процедура продължава около 4 часа и половина и се предава в реално време в учебната зала на Клиниката по ортопедия и травматология към варненската болница.

Доц. Попстефанов обясни, че операция като тази е доста рядка. „За последните 10 години, това е едва третата подобна операция в болницата. Нашето желание е да правим повече такива стави. За съжаление те не се поемат от Здравната каса, а остават изцяло за сметка на пациента, което е основен възпиращ фактор“, коментира специалистът.

Болният мъж не се е оперирал досега именно по тази причина. Поради факта, че има тежко увреждане на мускулите, се налага да му бъде поставена „ривърс“ или обратна раменна протеза. Цената й е около 5000 лв. Касата не покрива и стотинка от нея. Въпреки това се стига до операция. Поставен е иновативния модел „Делта X“, на лидера сред производителите на импланти „Депю Синтез“, част от световния гигант „Джонсън и Джонсън“. Имплантът е осигурен безвъзмездно от фирмата-дистрибутор „Фаркол“ за демонстрационната операция в лечебното заведение.

Проблемът със заплащането на медицински изделия, като изкуствените стави продължава да е актуален. В България тазобедрените и коленните стави се заплащат частично, всички други изобщо не се реимбурсират. Доц. Попстефанов направи сравнение с други държави: „Българската здравна каса е уникална с това, че не поема нито лев от стойността на тези протези. В страните от Западна Европа, както и в северната ни съседка Румъния, изкуствените стави се плащат изцяло“.

Основната група изкуствени стави, които се имплантират в клиниката са по повод счупвания в раменната кост. Родната хирургия отбелязва значителен напредък в това направление, а резултатите са впечатляващи и сравними с това, което се публикува в световната статистика.


 

Коментари