Публикация

Слушалките и мобилните телефони могат да предизвикат звукова травма и шум в ушите

Слушалките и мобилните телефони могат да предизвикат звукова травма и шум в ушите

Шумът в ушите може да бъде лекуван с помощта на екстракт от гинко билоба


Интервю с д-р Мария Гиритлиева, УНГ специалист в МБАЛ „Пловдив“  

 

При какви състояния на организма и УНГ-заболявания се използва гинко билобата? 

Най-често се използва при намаляване на слуха, шум в ушите и световъртеж

 

Какво представлява шумът в ушите?

Това е субективен феномен, когато пациентите съобщават за неприятно звуково усещане в едното или двете уши. То може да бъде периодично или постоянно, с различна сила и характер. Това е неприятно усещане, което се смята за заболяване на слухово-вестибуларния нерв. Лекува се много трудно. 

 

Част от пациентите не се притесняват от шума в ушите, защото той се появява само когато са напрегнати, имат високо кръвно или наоколо е абсолютна тишина. Колкото по-рано се започне терапията, толкова по-голяма е вероятността да се премахне изцяло или намали шумът така, че да не дразни човека. Повлияването е много индивидуално, защото причините за появата му са различи при различните хора.  

 

Шумът в ушите и световъртежът - признаци на много заболявания

Шумът в ушите има ли някаква връзка със световъртежа?

Връзката е много тясна, защото те се генерират от един и същи слухово-вестибуларен нерв. Двете състояния могат да бъдат симптом на някое по-сериозно заболяване. Най-често става въпрос за сърдечносъдово заболяване. Понякога това може да е резултат на вродена малформация, при която няма симптоматика в по-млада възраст. В последствие обаче се появяват атеросклеротични и хипертонични промени в организма. 

 

Шумът в ушите и световъртежът могат да бъдат и симптом на васкуларни мозъчни заболявания, затова е необходимо хората да се обърнат към специалист възможно най-бързо. 

Какво е действието на гинко билобата при лечението на шума в ушите?

Гинко билобата подобрява кръвоснабдяването и има директно действие върху слухово-вестибуларния нерв. Може да се използва както като самостоятелна терапия, така и в схеми с медикаменти. Вторият вариант се прилага по-често. 

 

Съществуват различни хранителни добавки, които съдържат екстракт от гинко билоба, като аз препоръчвам употребата на „Гинкофол“. Характерно за лечението с нея е продължителното приложение, което е от 3 до 6 месеца. Дозировката е два пъти на ден по 60 мг. СЗО приема, че максималното количество гинколова киселина в екстракта от гинко билоба, което не дразни стомаха, е 5 ppm.  

 

Екстракт от гинко билоба помага при шум в ушите и световъртеж

 

Предимството на този продукт е контролираното съдържание на токсичната гинколова киселина – под 1 ррm. Следва почивка и след това може да се приема отново, при нужда. 

Върху овладяването на шума в ушите могат да помогнат и някои успокояващи средства, в комбинация с гинко билоба. Причината е, че има връзка между това състояние и стреса. 

 

Каква е разликата във въздействието на билката гинко билоба, когато се употребява като чай и като хранителна добавка?

Имам наблюдения върху мои пациенти. Чаят не действа, така както действа хранителната добавка, защото не може да се направи точна дозировка. Не смятам, че пиенето на чай може да повлияе сериозно на лечението на шум в ушите. 

 

Има ли състояния, при които не е препоръчителна употребата на гинко билоба?

Когато човек има непоносимост към растението. Приемането на гинко билоба при пациенти с алергия към полените и други алергени трябва да бъде прецизирано. 

Какви съвети може да дадете, за да не се стига до шум в ушите? 

Искам да отправя препоръка към младежите да не използват вътреушни слушалки дълго време, защото това може да доведе до умора, намалена адаптация на слуховия анализатор, а също така има риск от звукова травма. Подобно е положението със силния звук на концерти и дискотеки, когато се стои близо до озвучителната техника. Насочената звукова вълна дразни по-силно слуховия анализатор и често предизвиква шум в ушите. При младия организъм той е преходен. Има също така изследвания, че употребата на мобилни телефони също могат да предизвикат хронична звукова травма. 

 

Мобилните телефони могат да предизвикат шум в ушите

 

Като специалист имам наблюдения и върху професионалните болести, предизвикани от силния шум. Бих препоръчала на хората, които работят с шумни машини, да носят предпазни средства, като силиконови тапи за уши, антифони. Ако това не се прави, може да има последствия за слуха, проявяващи се години по-късно. 


 

Коментари