Публикация

Бактериална вагиноза – как да я познаем и лекуваме?

Бактериална вагиноза – как да я познаем и лекуваме?

Половите инфекции зачестяват през лятото


Интервю с д-р Бинка Караджова, акушер-гинеколог, Стара Загора

 

Д-р Бинка КараджоваНа прага на лятото сме. Може ли посещението на басейни, морски плажове да се отрази негативно на влагалищното биоравновесие?

През лятото с многото приятни емоции забравяме за някои скрити агенти, които атакуват нашето тяло по всякакъв начин, включително и гениталната сфера – в частност влагалището и външните полови органи. 

 

През най-топлия сезон от годината вагиналните инфекции зачестяват. Тогава половите контакти са повече. Морето, почивката предразполага към случайни срещи, безотговорни понякога. От друга страна, в самите водни басейни влизат много хора, с различно носителство на бактерии. Бактериалната вагиноза не прави изключение – случаите на тази инфекция са повече през лятото. 

 

Възпалението на влагалището може да бъде бактериално, гъбичково или смесено. Инфекцията може да бъде и ендогенна - да се развие без да има външен фактор от анаеробните бактерии, които нормално обитават влагалището.

 

Млечнокиселите бактерии (т.нар. лактобацили) са доминиращи във влагалището на здравата жена. В по-малък процент са анаеробните микроорганизми. Лактобацилите са отговорни за поддържане на киселинното pH, коeто има защитна функция – създава по-враждебна среда за бактериални агенти, които могат да причинят заболяване.
Бактериалната вагиноза често се среща при сексуално активни хора. Много рядко в по-млада или по-късна възраст.

 

През лятото вагиналните инфекции зачестяват

Кои са причините за възникване на тази инфекция?

Предразполагащи фактори са:
•    повече от един сексуален партньор;
•    използване на вагинални и хигиени душове;
•    вътрематочна контрацепция (спирали);
•    тютюнопушенето;
•    използването на менструални тампони;
•    прием на антибиотици.

Понякога бактериалната вагиноза засяга момичета, които не са имали полови контакти. 

Течението симптом ли е на бактериална вагиноза?

То е един от основните признаци. То е белезникаво, сиво-жълто на цвят, с неприятна миризма, много често охарактеризирана като на развалена риба. Понякога течението може да е оскъдно, но миризмата да е много силна. Някои пациентки съобщават за дискомфорт, сърбеж и зачервяване по външните полови органи.

 

Как се диагностицира състоянието?

Установяването е лесно, но диагнозата трябва да се постави от лекар - специалист с дългогодишен стаж бързо се ориентира. Желателно е да се направи микробиологично изследване, защото то дава информация за бактериите, които са причинили това състояние. Антибиограмата е задължителна – така ще се определи кой антибиотик е най-подходящ.

 

 

Много често при микробиологично изследване няма изолирана находка, това обаче не означава, че няма бактерии във влагалището. Както споменах, освен лактобацили там има и анаеробни бактерии, които го обитават, и по ред причини се размножават и дават съответните оплаквания. Чрез това изследване може да се установи дали pH е киселинно или алкално, дали лактобацилите са намалени, или въобще липсват. 

 

Нашият стремеж е чрез лечението да възстановим киселинната среда на влагалището. Необходимото е преди това обаче да се унищожат болестотворните бактерии със съответните препарати, както и допълнително да се набавят лактобацили отвън.

 

„Лактажин” е добър препарат, богат източник на млечнокисели бактерии. Изписвам го и превантивно при антибиотична терапия. 

 

Една вагинална капсула съдържа 4 млрд. живи клетки (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus & Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus).
При установяване на бактериална вагиноза се прилага по една вагинална капсула дневно в продължение на 7-10 дни, за предпочитане вечер.

Вярно ли е, че мъжете обикновено са преносители, без да развиват някакви симптоми? Налага ли се партньорът също да се лекува, за да не се стига до рецидиви?

Много често мъжете са преносители на болестотворни бактерии. Понякога бактериалната вагиноза може да бъде ендогенна, да се развие от собствените бактерии, които са във влагалището. Друг път - при поява на провокиращ фактор – поставяне на тампони, посещение в басейни, прием на антибиотици, носене на бельо от изкуствени материи, прашки, занижена хигиена.

 

Много често мъжете са преносители на болестотворни бактерии

 

При бактериална вагиноза насочвам моите пациентки към микробиологично изследване, за да се изключи наличието на болестотворни бактерии. Ако няма изолиран патогенен причинител, не се препоръчва терапия за партньора. Но ако има, тогава следва да се назначи такава и за него. Желателно е, чисто профилактично, защото понякога партньорът връща част от микроорганизмите. 

 

Много чести са бактериалните вагинози при смяна на партньор, при нова връзка, заради чисто напасване на флората, дори нормалната.

Да обобщим – добре е да се спазва хигиена, но прекомерната е вредна.

Не бива да се злоупотребява. Вагиналните душове трябва да се ползват по лекарска препоръка. Заради усещане за чистота много често някои жени прекаляват с тях. Така наред с болестотворните, се унищожава и нормалната флора - лактобацилите, които са щит за инфекции. Това става и при прием на антибиотици. 

Какви са рисковете, ако състоянието не се лекува?

Рисковете са от хронифициране, както и от наслагване на други вагинални инфекции като микози, хламидия, микоплазма. Те от своя страна водят до възпаление в дълбочина – на ендометриума на матката, на тръбите и яйчниците. Понякога причиняват големи поразии – водят до стерилитет

Т.е. наличието на бактериална вагиноза може да е като входна врата за следващи инфекции?

Да, тя осигурява терена, на който много лесно и бързо навлизат болестотворни микроорганизми. Унищожава естествения имунитет от лактобацилите, които осигуряват преграда във влагалището.

Да се спрем и на казуса – бактериална вагиноза и бременност. 

Рисковете са големи, ако тази инфекция не се установи в началото на бременността. Затова е добре след зачеването заедно с цитонамазка, да се направи и микробиологично изследване. 
Нелекуваната бактериална вагиноза може да стане причина за аборт, а в по-късна бременност дори и за преждевременно раждане. 

 

Бактериалната вагиноза застрашава бременността

Може ли „Лактажин” да се приема по време на бременност?

Да, може през цялата бременност.

Вярно ли е, че голям проблем при бактериалната вагиноза са рецидивите?

Това става, когато средата във влагалището не е постоянно кисела. Често жените неглижират състоянието, започват да се самолекуват, естествено неправилно. Както казах, бактериалната вагиноза трябва да се диагностицира от лекар. 
Понякога просто трябва да се постигне равновесие – това се получава след възстановяване на лактобацилите.

Колко често жената трябва да ходи на преглед? Обръща ли внимание на здравето си българката?

За щастие младото поколение повече се грижи за здравето си. То обаче е и по-освободено в поведението си, има много случайни връзки, практикува секс за една нощ. Затова е по-уязвимо. Понякога жените се самолекуват и търсят помощ късно, когато е унищожена нормалната влагалищна микрофлора и лактобацилите вече ги няма. Ако лечението е своевременно, много лесно се постига съответната норма, връщането на нормалната екосистема на влагалището.

Коментари