Публикация

Пациенти застават зад исканията на медицинските сестри

За утре е насрочен протест на специалистите по здравни грижи


Националната пациентска организация (НПО) подкрепя исканията на медицинските сестри, които те планират да изразят чрез национален протест на професионалния си празник – 12 май.

 

НСО счита, че

медицинските сестри са ресурс, който трябва да бъде съхранен на всяка цена

 тъй като те рамо до рамо с лекарите се борят за съхраняването на човешкия живот. А именно здравето е най-важният капитал на нацията. 

 

Всички ние трябва да изкажем своята благодарност към професионалистите по здравни грижи, тъй като въпреки всички препятствия, с които се налага да се борят, изпълнявайки своите професионални задължения, те продължават да са всеотдайни към работата си, за която заслужават признателност и достойно остойностяване на труда им.

 

Особено притеснителни за бъдещето на нацията ни са данните, че 

на системата ни са нужни още 30 000 сестри

Този брой непрекъснато ще се повишава заради нарастващата възраст на медицинските сестри и непривлекателното заплащане и условия на труд. 

 

Липсата на кадри вече е осезаема в българските болници и Националната пациентска организация смята, че ако не се разпише и въведе дългосрочна стратегия за справяне с проблема, българската здравна система и българският пациент ще усещат тази липса все по-осезаемо.

 

С утрешното отбелязване на Международния ден на медицинските сестри – 12 май, съчетано със справедливия им протест, Националната пациентска организация иска да напомни на всички български граждани, че професионалистите по здравни грижи са ценност, която трябва да съхраним и за която трябва да сме благодарни, тъй като те, също като лекарите, са превърнали в своя професия хуманизма и грижата за другия.

Коментари