Публикация

Медицинските сестри: Без качествени професионалисти няма качествени здравни грижи

Адекватните заплати ще привлекат младите специалисти, от които се нуждае секторът


650 лева заплата - това е подигравка в 21 век - каза една от стотиците медицински сестри, които днес излязоха на площад "Независимост" в столицата. Навръх професионалния си празник те протестираха срещу условията на труд и мизерното заплащане. В протеста се включиха и рентгенови лаборанти, акушерки, рехабилитатори, фелдшери. 

1500 лева заплата поискаха специалистите по здравни грижи

Протестиращите припомниха на управляващите колко са важни техните професии не само за здравната система, но за здравето на цялото общество. Проблемите като липса на средства, липса на диференцирано заплащане, липса на кадри и стресови условия на труд не са от вчера, но въпреки това промяна няма. Младите специалисти предпочитат да изберат реализация навън, където са оценявани достойно, a в България скоро дефицитът за млади кадри ще се усети болезнено. 25 000 медицински сестри работят в момента в България, необходими са поне още толкова. Същото е положението и при акушеркиге - при 4000 в системата, недостигът е от 4000. Средната възраст при сестрите е 53 години, при акушерките - 51.

 

Протестиращите  настояват да получат възможност за кариерно развитие и надграждане на професионалната квалификация. Те поискаха да се спре със спекулациите с поредното изравняване на образованието им.  Друг остър проблем е старата апаратура, с която са принудени да работят -  морално и физически остаряла.

протест на медицинските сестри

Протест с куфар

"Тръгваме си" - това беше посланието на протестиращите, които демонстрираха своите искания с куфар в ръка - символ на нетърпимостта към положението. 

"Без качествени професионалисти е немислимо качествено здравеопазване и качествена грижа за пациента"

 

Пациентите подкрепят протеста

 

 

Организатор на протеста е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ и Конфедерацията на независимите синдикати в България. 

Коментари