Публикация

ДЕЦАТА С ДЦП ЛИ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ ЗА КРАЖБИТЕ В ЗДРАВНАТА КАСА?

ДЕЦАТА С ДЦП ЛИ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ ЗА КРАЖБИТЕ В ЗДРАВНАТА КАСА?

Поредна недомислица на РЗОК-Пловдив ги хвърля на произвола на съдбата. Пациенти и лекари протестират във вторник


Поредната недомислица на Здравната каса в Пловдив ще лиши от активно лечение децата с детска церебрална парализа /ДЦП/ от Централна и Южна България.

Причината е, че в изискванията на договора с НЗОК присъстват вопиющи недомислици. Това заяви началникът на отделението по ортопедия и травматология д-р Янаки Янакиев във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив, което през годините си е извоювало името на център за лечение на малки пациенти с ДЦП и стотици деца са проходили след високо професионалните и всеотдайни грижи на екипа.

Водещият специалист посочи част от неадекватните условия - екипът трябва да разполага със сертификати за хирургия на ръка, когато прилага клинични пътеки за лечение на фрактура на долен крайник и таз, както и изискването за сертификат за 40 сменени тазобедрени и коленни стави предходната година, за да може да извършва амбулаторни процедури без пролежаване. Д-р Янакиев уточни, че в поликлинични условия това никога не се е правило и е невъзможно да се реализира, затова е абсурдно да има изискване за сертификат и дейност в алгоритъма за лечение. Имат изисквания за извършване на обем от дейности, които липсват като процедури и индикации за хоспитализация. Това е породено от факта, че в НЗОК четат медицинските стандарти като дявола Евангелието, т.е. общите изисквания по медицинските стандарти за покриване на определеното ниво се прилагат за всяка клинична пътека по отделно.

По този начин ще се стигне до невъзможност в предстоящата година децата с ДЦП и с вродени аномалии, а и не само те, да получат адекватно лечение. Центърът по ортопедия и травматология в „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив е помогнал на стотици деца и млади хора да се преборят за своята физическа независимост – да станат от инвалидните колички и да ходят, да се обслужват сами, да учат, да работят и да имат свои семейства. Тук не само се извършват успешни хирургични интервенции, но и се провежда рехабилитация след тях, която допълва цялостната терапия. Д-р Янакиев беше номиниран за „Човек на годината“  и  награден в кампанията „Достойните българи“ заради неговите успехи и лична ангажираност към проблемите на своите пациенти. 

На 15 май 2018 г., вторник, от 10 ч. целият екип на Отделението по ортопедия и травматология в „Медлайн-Централ Хоспитал“, пациентите и техните родители ще организират протестен митинг пред РЗОК-Пловдив, на ул. „Христо Чернопеев“ 14.

Те ще искат да бъдат приети от директора на Здравната каса, без да съобразяват с това, че в момента положението там е твърде нагорещено и напрегнато заради злоупотреби от над 1 млн. лв., направени от техни служители. Лекарите са категорични, че финансовите проблеми на НЗОК не могат да бъдат решавани с грубо администриране на гърба на страдащите пациенти и техните семейства, защото едно болно дете е ангажимент за цялата фамилия.

„И въпреки че знам какво ще последва след това мое интервю, съм си обещал, че ще се боря до край срещу тази болест – церебралната парализа при децата. Преди пет години бях от малкото лекари, които се възпротивиха срещу лимитите в ортопедията за лечението на деца. Веднага започна небивал тормоз от всички възможни контролиращи органи и институции – Изпълнителна агенция „Медицински одит“, НЗОК, РЗОК-Пловдив, а темата беше дали е целесъобразно деца с ДЦП да бъдат оперирани. Писах едни обяснения, че това са практики в най-развитите и напреднали страни, че не съм ги измислил аз, просто съм прилагал най-доброто, което съм научил. И сега няма да се предам пред чиновниците, защото съм дал дума и ще я устоявам“, бе категоричен д-р Янакиев.

 

Коментари