Публикация

Променете навиците си и запазете сърцето си здраво


Според статистиката сърдечните заболявания попадат в топ три на основните причинители на смърт при мъжете. Всяка година възрастта на получилите инфаркт става все по-малка, а операциите за поставяне на байпас се превръщат в рутина за сърдечните хирурзи.

За да не се стига до такива сериозни последици, медиците по цял свят апелират да се набляга най-вече на профилактиката и здравословния начин на живот.

Ето някои интересни и лесни съвети за всеки ден:

Закусвайте – По време на изследване, включващо близо 4000 души, професори от Харвард установили, че мъжете, които закусват всяка сутрин, са с 44% по-малко застрашени от затлъстяване и с 41% по-малко застрашени от развитието на инсулинова резистентност. Това са два от най-рисковите фактори за появата на сърдечни заболявания.

Забравете асансьора – Хората, които всекидневно правят по 4000-5000 крачки допълнително, понижават значително стойностите на своето кръвно налягане. Това е мнението на учени от университета в Тенеси, които съветват редовно да се качваме пеша по стълбите или да слизаме една спирка по-рано от нашата, за да се разходим.  

Гледайте филми на ужасите – Според изследователи от Beth Israel Deaconess Medical Center всичко, което ускорява биенето на сърцето – страшният филм, хубавата книга, дори влюбването – прави сърцето по-силно. Те обясняват, че смущаването на сърдечния ритъм е като бутон за рестартиране, който помага на сърцето да подобри функциите си.

Пийте аспирин – Учени от университета в Северна Каролина открили, че при хората, които никога не са прекарвали инфаркт или други по-слаби сърдечни кризи, редовният прием на аспирин съкращава риска от коронарни сърдечни заболявания с 28%. За да е максимална ползата върху кръвното налягане, пийте по един аспирин вечер, точно преди лягане.

Общувайте – Според изследване на Чикагския университет самотните хора се справят по-трудно със стреса, напрежението и трудните житейски ситуации - все негативни за сърцето фактори. Точно на обратния полюс са хората с много приятели, затова специалистите съветват да се стремим по-често да посещаваме места, на които можем да завързваме нови социални контакти.  

Затворете прозорците на колата – Специалисти от Харвард наблюдавали здравословното състояние на сърцето при група 40-годишни мъже. Те изследвали какво влияние оказва всекидневното излагане на замърсения въздух. Изводите на д-р Дейвид Кристиани, ръководител на проекта, са: „Колкото повече прахоляк и мръсотия вдишват хората, толкова по-трудно е за сърцата им да се справят с различните видове, дори рутинна, физическа дейност.

Заменете кроса с гребане – Изследване, публикувано в European Journal of Applied Physiology, показва, че в сравнение с бягането при гребането човек напряга много повече от своите мускули. Това от своя страна кара сърцето да изпомпва повече кръв и се явява един отличен кардиоваскуларен фитнес.

Изберете грейпфрутите - Всекидневната консумация на този цитрусов плод намалява артериалното стесняване с 46%, понижава нивото на лошия холестерол с повече от 10% и спомага за свалянето на стойностите на кръвното налягане до здравословните му граници.

Вземете си почивен ден през седмицата – Според проучване на Щатския университет в Ню Йорк понижаването на стреса, което се наблюдава при еднодневно отсъствие от работното място, намалява риска от сърдечен удар с близо 30%.

Купете си боксова круша - Учени от Харвард установили, че при мъжете, които намират начин да дадат воля на своя гняв, рискът от сърдечни заболявания е два пъти по-малък в сравнение с тези, които потискат негативните емоции вътре в себе си.

Пийте френски вина – Данни от изследване на American College of Cardiology показват, че във френските вина имат четири пъти повече ензими, защитаващи сърцето, отколкото в германските.

Сключете брак – При женените мъже рискът от смърт вследствие на сърдечни заболявания е много по-малък в сравнение с този при ергените. До този извод достигат канадски учени, които наблюдавали в продължение на няколко години мъже с високо кръвно налягане. Резултатите сочели, че след три години щастлив брак сърцата на бракуваните представители на силния пол били в много по-добро състояние от тези на необвързаните им събратя.

Коментари