Публикация

“Маргаритка“ и „Приказки без край“ с кауза за повече детски усмивки!

“Маргаритка“ и „Приказки без край“ с кауза за повече детски усмивки!

Представители на социален проект “Маргаритка” и националната инициатива “Приказки без край”, заедно с д-р Иван Стоянов, изпълнителен Директор на УМБАЛ “Канев”, официално ще срежат лентата на детските музикални кътове за игра на открито, дарение към педиатричното отделение на болницата


 

На 16.05, в 09:30 ч. представители на социален проект “Маргаритка” и националната инициатива “Приказки без край”, заедно с д-р Иван Стоянов, изпълнителен Директор на УМБАЛ “Канев”, официално ще срежат лентата на детските музикални кътове за игра на открито, дарение към педиатричното отделение на болницата.

Специални гости на събитието за откриване на детските кътове ще бъдат Вики от Мастило и русенката Яна Липованска, които са основателите на проект “Маргаритка”, и Йорданка Димитрова, Бранд Мениджър на Панадол в GSK, които стоят зад инициативата „Приказки без край“.

Музикалните и иновативни съоръжения са специално разработени за общата кауза на двете инициативи и са първите по рода си в България.  Музикални стъпки и светеща, люлееща се пейка, създадени чрез нова технология, ще носят настроение и усмивки на децата, настанени в УМБАЛ “Канев” Русе.

Реализирането на детския музикален кът е резултат от съвместната кампания на “Маргаритка” и “Приказки без край”, която стартира през месец ноември миналата година. “Приказки без край” подкрепиха “Маргаритка” и заедно издадоха компакт диск, в който са събрани вече познатите на децата песнички на “Маргаритка” и шест аудио приказки, чиито автор е Илия Деведжиев. Изграждането на музикалния кът за деца е възможно, благодарение на приходите от праждбите на съвместното издание.

Децата от педиатричното отделение на УМБАЛ “Канев”, Русе ще имат възможност да се радват на Музикални стъпки, които работят на принципа на специална технология. Тя превръща кинетичната енергия от играта на децата в звук. При стъпване или скок върху която и да е от музикалните плочки, се произвежда кинетична енергия, която ги захранва и така от всяка „стъпка“ звучи любима на децата българска песничка. Светещата пейка е с вградена соларна система, която поема слънчевата светлина през деня и я превръща в меко и топло осветление в по-тъмните часове на денонощието. Музикалните съоръжения, дарени от „Приказки без край” и „Маргаритка”, са разработени от Playground Energy. Чрез тях децата имат възможност   да се докоснат до света на музиката свободно и да развиват психомотрните си умения с игри и забавления.

Проектите „ Маргаритка“и „ Приказки без край“  обединиха усилията си през ноември 2017 , за да дарят още повече усмивки на децата, настанени в различни болници из страната, и на техните родители.  Крайната цел на съвместната инициатива беше изграждането на още музикални детски съоръжения за игра на открито. И точно половин година по-късно, целта е изпълнена!

За „Приказки без край“

„Приказки без край“ e национална инициатива на GSK и Panadol Baby, която подкрепя малчуганите, настанени в болнични заведения и техните родители, като се стреми да облекчи престоя им в болницата и да създаде среда, максимално близка до домашната.

„Приказки без край“ е доброволно начинание, в което се включват известни личности и добри хора с вярата, че усмивката не просто носи настроение, но и помага за преодоляване на трудностите.

Над  5 години, с четене на приказки, игри, рисуване и още много забавни и занимателни активности, даряваме усмивки на децата в четиринадесет болници в София, Варна, Русе, Плевен и Пловдив. За този период са реализирани над 3400 посещения, чрез които сме достигнали до повече от 12 000 деца. През последните 2 години „Приказки без край“ работи усилено за подобряването на интериора на детските клиники и облагородяването на дворните пространства около тях.

За да се поддържа непрекъсната връзка с родителите и децата е създадена специална Фейсбук страницана „Приказки без край“, която има над 36 000 последователи.

За „Маргаритка“

"Маргаритка" е проект за децата, създаден от Виктория Терзийска (Вики от Мастило) и Яна Липованска с любов към музиката, изкуството и чистите детски усмивки.

“Маргаритка” създава компакт дискове с известни и любими на българските деца песни, изпълнени в съвременни аранжименти от едни от най-известните гласове на родната сцена.

Приходите от продажбата на всеки диск “Маргаритка” се инвестират в построяването на музикални детски съоръжения.

„Маргаритка“ вече реализира първата музикална детска площадка в България в парк "Гео Милев", София.

Освен аудиозаписите, “Маргаритка” реализира и видеа към песничките, които са достъпни в онлайн платформи за видеосподеляне.

 

 

 

 

Коментари