Публикация

Каква е връзката между продължителността на живота на родителите и тази на децата

Учените дадоха категоричен отговор на въпроса за взаимовръзката между наследствеността и дълголетието


Темата за дълголетието вълнува както обикновения човек, така и учените. Защо живеем дълго и какъв критерият, по окйто всеки човек може да се определи продължителността на живота си.

Наследствеността е водеща

Учените твърдят, че е голяма вероятността децата да доживеят до възрастта, на която са починали техните родители. 

Активно дълголетие в 8 стъпки

Американски изследователи публикували в Journal of the American College of Cardiology резултати от изследване, в което анализирали данните от осемгодишни наблюдения на голяма група от хора (151 186 души) на възраст от 55 до 73 години. След дълги проучвания те открили връзка между продължителността на живота на родителите и на техните наследници. Авторите на проучването споделят:

„Хората, на които и двамата родители са над 70 години, имат със 17% по-големи шансове да стигнат до тази възраст в сравнение с връстниците си, чиито родители не са доживели до тези години. А шансът да доживеят до 70-годишна възраст е по-висок с 68%, ако единият родител е отбелязал 100-годишен юбилей.“

Децата на хора доживяли над 70, страдат по-лядко от сърдечносъдови заболявания

 

Заболявания и наследственост

В процес на изследванията учените  достигнали и до извода  че децата на родители дълголетници според статистиката по-рядко страдат от тежки заболявания. Наследниците на хора, които са прескочили 70-те , със 7% по-рядко боледуват от рак и с 20% по-рядко от сърдечносъдови заболявания.

Коментари