Публикация

Стриктният контрол на кръвната захар предпазва от диабетна полиневропатия

Стриктният контрол на кръвната захар предпазва от диабетна полиневропатия

Според невролога д-р Розалия Нейкова алфа-липоевата киселина подпомага лечението на диабетната полиневропатия


Диабетната полиневропатия е едно от най-често срещаните усложнения на захарния диабет, като проучванията показват, че тя засяга между 50 и 75% от пациентите с тази болест. При нея могат да бъдат засегнати нерви в различни части на тялото, но най-често се засягат тези на долните крайници. 

 

Неврологът от МВР болница д-р Розалия Нейкова информира, че при първи тип диабет засягането на нервите обикновено се проявява след дълги години на повишено ниво на кръвната захар. Същевременно при диабет втори тип то може да се развие само след няколко години на лош гликемичен контрол или дори да се открие преди поставяне на диагнозата захарен диабет. При игнориране на първоначалните симптоми настъпват късни усложнения като язви по краката и диабетно стъпало, които са много сериозни инвалидизиращи състояния.

Често самата полиневропатия започва безсимптомно

Затова за точна оценка на състоянието се изисква подробна анамнеза, включително анамнезата за боледуване от захарен диабет на роднини, данни за полидипсия, полиурия. Необходими са и специфични изследвания - клиничното неврологично изследване и ЕМГ.

 

Симптомите варират в зависимост от типа на диабетна полиневропатия и засегнатите нерви. Тяхното развитие зависи от продължителността на диабета, нивото на кръвната захар и други рискови фактори, като хипертония, повишени липиди, тютюнопушене, излагане на потенциално невротоксични вещества – алкохол.

 

Парене и мравучкане - симптоми на диабетната полиневропатия

 

Обикновено при сензомоторна форма болните се оплакват от:
•    изтръпване;
•    парене; 
•    мравучкане;
•    изстиване;
•    остри, пробождащи, особено през нощта, болки в стъпалата и подбедриците, които понякога са съчетани със слабост и схващане на мускулите на подбедриците. 

 

При автономната форма се наблюдават нарушения във функциите на вътрешните органи:
•    пикочо-половите функции;
•    смущения в моториката на гастроинтестиналния тракт (запек и диария);
•    повишено или намалено изпотяване;
•    резки промени в артериалното налягане;
•    аритмии;
•    тахикардия;
•    ортостатична хипотония (рязко спадане на кръвното налягане при изправяне на тялото);
•    болки в торакалната и абдоминалната област.

Лечението има за цел да се забави прогресията на заболяването

да се намали болката, да се предотвратят и лекуват адекватно усложненията. Според д-р Нейкова ключово значение за лечението има стриктният контрол на кръвната захар. Това означава кръвна захар на гладно да се поддържа между 3.9-7.2 ммол/л, а след нахранване до 10 ммол/л. Препоръчително е гликираният хемоглобин да е под 7%. Намаляването на хемоглобин А1с с 1% води до понижаване на риска за развитие на усложнения на нервите, очите и бъбреците с 40%.

 

Д-р Нейкова посочи, че сред факторите, които могат да подпомогнат лечението на диабетната полиневропатия, е алфа-липоевата киселина, която е биологичен, физиологичен антиоксидант. Тя се синтезира в човешкото тяло в черния дроб и има метаболитни функции. Алфа-липоевата киселина повишава усвояването на глюкозата в периферните нерви, повишава енергийното натрупване в тях, което е много важно условие за тяхното правилно функциониране. Освен това, тя усилва действието на други естествени антиоксиданти в организма като глутатион. Повишените нива на глутатион в клетките забавят процесите на биологично стареене.

 

Алфалипомакс помага при диабетна полиневропатия

 

 

 

Помощ с алфа-липоева киселина

За първи път използването на алфа-липоевата киселина при лечението на диабетна невропатия е въведено преди около 50 години в Германия. Днес на пазара има различни хранителни добавки. Като най-подходящ, заради своята комплексност на действие, д-р Нейкова посочи „АлфаЛипомакс“. Причината е, че той съдържа също така витамини В1, В6, В12 и фолиева киселина, които подпомагат нормалното функциониране на периферната нервна система.
•    Витамин В1 допринася за нормалния синтез на аминокиселини, намалява умората, подобрява функцията на имунната система, и нормалните психологически функции.
•    Витамин В6 - спомага за нормалната функция на имунната и нервната системa, за регулиране на хормоналната дейност и нормалния метаболизъм на протеините и глюкогена.
•    Витамин В12 има изключително важно значение за нормалните неврологични и психологически функции, както и за намаляване на умората и отпадналостта.
•    Фолиевата киселина допринася за нормалния енергийно-устойчив метаболизъм, нормалното функциониране на нервната система и сърцето и за нормалните психологически функции.

Превенция на диабетната полиневропатия

Според д-р Нейкова има няколко правила, които пациентът трябва да спазва, за да намали риска от прогресия на диабетната невропатия и евентуална загуба на части от крайника. Много важен е изборът на обувките – стелките трябва да са меки, за да се преразпределя натоварването, без твърди участъци, стърчащи пирони и др. Необходимо е обувката да се преглежда, преди да бъде обута, за чужди тела. Когато купувате обувки, е по-добре това да се прави в следобедните часове, когато краката са по-отекли, за да не се окаже по-малък номерът им, съветва лекарят. Краката трябва да се мият и подсушават внимателно между пръстите, за да не се допуска появата на гъбички.

 

Д-р Нейкова добави, че при миене на краката температурата на водата трябва да се проверява с ръка, за да не е много гореща. Всички участъци на втвърдена кожа (калуси) на петите и други участъци трябва да се обработват с пемза, защото дебелата вроговена и твърда кожа (мазоли) действат като чуждо тяло в обувката. След тези процедури краката трябва да се мажат с неутрален крем, за да се поддържа кожата мека. Ноктите трябва да се пилят, а ако се режат, това трябва да става на права линия, за да не могат крайчетата им да врастват. Ако усещате краката си студени, не ги слагайте на радиатора или близо до огъня, а обуйте топли чорапи, съветва още специалистът. 

 

Увреждането на периферните нерви може да се забави със здравословен живот

 

Значение за забавяне увреждането на периферните нерви има здравословният начин на живот. Той включва поддържане на оптимално телесно тегло, кръвно налягане и липиден профил, редовна физическа активност, здравословен хранителен режим, отказване от тютюнопушенето и редуциране приема на алкохол.
 

Коментари