Публикация

Светила от различни области на медицината проведоха обучения на млади студенти

Всеки един от участниците имаше възможност да участва в множеството разнообразни уъркшопи и да придобие практически умения


Светила от различни области на медицината от цял свят преподаваха на студенти по медицина в рамките на  17-тото издание на International Congress of Medical Sciences – ICMS 2018) между 10 и 13 май 2018 г. Най-интересните и полезни уъркшопи се проведоха в базата на университетската спешна болница „Пирогов”. 

Част от лекарския екип на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" се включи като координатор на практическите уъркшопи -  Д-р Ваня Страхинова демонстрира ехография на корем и органи; Д-р Симеон Георгиев и Д-р Ребуар Мустафа пък показаха пред бъдещите лекари хирургични шевове, възли и чревни анастомози. Последните двама бяха и част от научното жури на хирургичните сесии. Тези техники дават ценни умения на бъдещите медици, които те нямат възможност да получат по време обучението си по медицина. Тази година институционален партньор на конгреса е УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

За целите на конгреса болницата осигури на участниците практически уъркшопи на теми - "Основи в лапароскопията", "Абдоминална ехография" и "Хирургично шиене и връзване".

Мотото на тазгодишния конгрес е „You Science. Our Future”, с което се поставя акцент върху медицинските студенти и тяхното участие в образованието. За първи път тази година към конгреса са включени две нови събития от сферата на медицинското образование – “Ace the Case” – състезание с разрешаване на клинични проблеми  и „Science on Trial ” – дебати на теми, които вълнуват днешните студенти.

Участието даде възможност на младите медици да представят свои научни разработки под формата на устни и постерни презентации. Тази инициатива е стимул за всеки бъдещ лекар и изследовател да се включи активно с борбата за по-добро лечение и грижи за пациента, което ще подпомогне професионалната му реализация.

Всеки един от участниците имаше възможност да участва в множеството разнообразни уъркшопи и да придобие практически умения. Освен най-популярните като шиене, интубация, първа помощ, те имаха възможност да работят с високо специализирана апаратура – основи на лапароскопията с тренажори, ехография на сърце и др. 

Освен научни разработки, на конгреса участваха и едни от най-добрите лекари в света. Те изнесоха  вдъхновяващи лекции, свързани, както с научните им постижения, така и с личните им премеждия и поглед върху живота:

Проф. Фердинанд Уолденбергер е сърдечен хирург (Инсбрук, Австрия), който е участвал в първата сърдечна успешна трансплантация на новородено в Хюстън. Първи прави операця за поставяне на байпас на биещо сърце. ­ - Проф. д-р Фердинанд Уолденбергер изнесе лекция на тема „“Medical progress at any cost. Does it mean sacrifice of values?

Д-р Рос Фишър е детски хирург (Великобритания) с насоченост към онкологична хирургия и травматология.  Известен с вдъхновяващите си речи, вкл. и в TED talks.

Проф. д-р Николай Янев е лицево-челюстен хирург, работи в България и Великобритания. Използва 3D импланти за реконструкция на челюсти след отстраняване на тумори.

Проф. Ранда Акоури е Акушер-гинеколог (Швеция). Осъществява първата трансплантация на матка, която резултира в успешно раждане на дете.

В допълнение на интересните лекции, всеки един от участниците имаше възможност да  се включи в множеството разнообразни workshop-и и да придобие практически умения. Освен най-популярните като шиене, интубация, първа помощ, те имаха възможност да работят с високо специализирана апаратура – основи на лапароскопията с тренажори, ехография на сърце и др. 

 

Наградените научни разработки в конгреса са в раздели "Хирургия", "Терапия", "Пред клиника" и "Обществено здраве". 

 

 

 

Наградените участници са:

 

  • Хирургия - Орлин Златарски -България, Мариуш Заяч -Полша
  • Терапия -Андреа Пагани -Италия
  • Предклиника - Александър Александров - България
  • Обществено здраве - Предраг Савич -Сърбия 

Коментари