Публикация

Мед.сестра към Жени Начева: Елате, живейте моя живот, без заплата

Медиците от Враца получиха февруарските си заплати, но отговориха на обещанията на правителството със залп от яйца


 Искам да дойдете да живеете в моето семейство една седмица. Аз да ви издържам с моята заплата, която не съм получавала от три месеца, да дойдете да ядете на моята трапеза, да се возите с тролея, който пътува на 30 минути, избушен и течащ, и когато го изпусна, да нямам пари за такси..."

С тези думи се обърна медицинска сестра от МБАЛ "Христо Ботев" във Враца към зам.- министъра на здравеопазването Жени Начева (видеото може да видите в сайта на zovnews). Опитът за диалог между медицинския състав на лечебното заведение и представителите на министерството беше ознаменуван с красноречив акт от страна на медиците - по зам.-министъра полетяха яйца.

Обещанията, че заплати ще има, не потушиха страстите, като специалистите репликираха, че следващият път яйцата ще бъдат заменени с камъни, защото неизплатените заплати далеч не са единственият проблем. Те поискаха да бъдат чути в исканията си за по-добри условия на труд, модернизиране на материалната база и в частност на апаратурата, с която работят.

Днес, 14 май, медиците получиха заплатите си за февруари

По време на срещата беше поет ангажимент до края на май болницата да получи изработените по договор с НЗОК средства за април, в т.ч. и парите за извършената от персонала дейност. Целта, която си поставят МЗ и ръководството на врачанската болница, е до края на юни да се преодолее и изоставането в изплащането на мартенските възнаграждения.

Заместник-министър Начева съобщи, че е постигнато съгласие с кредиторите на МБАЛ „Христо Ботев“, което ще даде възможност заплатите на персонала да започнат да се изплащат регулярно.

Лекарите – отново на работа

За да се изпълнят обаче поетите ангажименти, всички лекари, които в момента са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места. Така лечебното заведение ще може да възстанови нормалния си 24-часов ритъм на работа. Според Жени Начева средствата по Националния рамков договор за 2018 г. за врачанската болница са не по-малко от тези по НРД 2017 г. МБАЛ „Христо Ботев“ има потенциал да реализира същия обем дейност, като гарантира на хората от областта качествено, достъпно и навременно здравеопазване

Коментари

Петър  Галев
17 май 2018 17:24

Гледах репортажа по темата. Напрежението сред хора, които от месеци работят без заплати, е напълно обяснимо. Но при всички положения емоциите не са добър съветник.