Публикация

Акад. Миланов: Новите лекарства за множествена склероза се вземат 5 дни, а ефектът им трае 5 г.

Акад. Миланов: Новите лекарства за множествена склероза се вземат 5 дни, а ефектът им трае 5 г.

Болестта вече може да се контролира с медикаменти и по време на бременност, обяснява председателят на Българското дружество по неврология


- Акад. Миланов, тази година XVII конгрес по неврология виждаме  повече чуждестранни лектори от обичайното. Каква е причината и кои са акцентите на форума?

- Неврологията в последните години се развива много бързо и затова акцентите не са свързани с конкретно заболяване, а с всичко ново през последната година. А новостите са доста. Поканили сме повече чуждестранни лектори, защото споделяме схващането, че е добре колегите да чуят мнението на водещи лектори от света, тъй като това е полезно и чест за тях. Вече за четвърта година ще дойде проф. Коми, който е водещ световен специалист по множествена склероза. Очакваме  и проф. Антонини, който е водещ в областта на Паркинсоновата болест. Поканили сме също водещите имена в областта на инсулта, мигрената, болката, епилепсията. Аз държа колегите да чуят в синтерезиран вид всичко ново през последната година.

 

В програмата множествената склероза присъства в различни аспекти – нови терапевтични възможности, множествена склероза и бременност, алтернативни лечебни форми.

- Доста бурно се развива терапията на множествената склероза и това е причината да й отделяме по-голямо внимание. Много се работи, непрекъснато влизат нови медикаменти поради факта, че заболяването засяга доста млади хора. В последната година например влязоха нови препарати, които позволяват пациентът за ги приема само 5 дни, след което 5 г. да не пие лекарства. Тези 5 дни са достатъчни, за да поддържат имунната система в рамките на 5 г.

 

Възможни ли са индивидуални терапевтични решения при лечението?

Това е близкото бъдеще. Доста се говори напоследък по този въпрос, но за да се случи, ще е необходимо да има генетично изследване. Основният проблем е, че ние все още не знаем, като направим гететичния профил на пациента, кой точно медикамент ще бъде подходящ за него. Затова смятам, че темата малко се преекспонира. Това е добър вариант, но няма да се случи тази година, дори може би в рамките на следващите 5. Но перспективата е тази.

 

Каква е картината при първичните главоболия?

Най-често това е тензионното главоболие, или главоболието при стрес, което в съвременното общество е много често. То започва от детска възраст – най-често се получава от психическо натоварване, което се случва в училище и обхваща поне 40% от населението, което е огромен дял. Вторият вид главоболие е мигрената. При нея проблемът е неправилното лечение. 

Има хора, които години наред са се лекували с аналгетици, което е много вредно 

Преди не се обръщаше много внимание на това – лекарите не бяха подготвени, пациентите не търсеха помощ, самолекуваха се и сега виждаме последиците – усложнена мигрена, която се лекува много трудно. По-младите пациенти, които през последните години са започнали лечението си, успяха да се научат как трябва да се лекуват. Самото лечение не  е просто, то си има строги правила и в никакъв случай не може да се сведе до класиката: „Боли ме главата, ще взема едно хапче“.

 

Има ли новости в подхода при лечение на болката и в частност на невропатната болка?

Новости има, но за съжаление те още не са дошли в България. В Европа преди един месец бяха утвърдени нови медикаменти, които тепърва ще навлизат в клиничната практика. Това са моноклонални антитела, които таргетират определена молекула, свързана с предизвикването на болката. Това е принципно нов подход, който няма нищо общо с традиционните обезболяващи средства, ползвани досега. Резултатите от клиничните проучвания са много добри. Второто важно нещо е да няма странични ефекти, защото моноклоналните антитела понякога могат да бъдат опасни. Като стреляш по една мишена в имунната система, не знаеш в цялата система какво точно ще се случи. Но така или иначе, това е една голяма революция.

 

Има ли нови потвърждения на прионната теория за същността на паркинсона?

Непрекъснато излизат, но все още не може да се каже, че е 100% потвърдена. Сега много започна да се работи по едно допълнение към тази теория – т.нар. микробиота.  По нея работят колегите онколози и ревматолози. Микробиотата е микрофлората в носа и червата. Много интересно обяснение четох преди дни за това

защо тютюнопушенето предпазва от паркинсон 

Обяснението е, че най-вероятно тези вещества, които са в тютюневия вид, променят микробиотата по такъв начин, че не дават възможност на прионите да се развият. Същото се отнася и за кафето. В последната година много задълболено се работи по въпроса по какво се различава микробиотата на болните от паркинсон от тази на здравите хора.

 

Какви са тенденциите в лечението на дистониите?

Дистониите за мен са болна тема, защото в това направление ние изоставаме с възможностите за лечение.  В цял свят отдавна утвърденото лечение е ботулинов токсин. Широката аудитория си мисли, че ботулиновият токсин е създаден за целите на козметиката, но всъщност това е вторичен резултат – след като са лекували пациенти с дистониии и са видели, че им изчезват бръчките. За съжаление доскоро България бе единствената държава, в  която  нямаше ботулинов токсин. Бяхме в един омагьосан кръг – фирмите не го внасяха, защото касата не го реимбурсира, касата не го реимбурсираше, защото го няма. Сега, слава богу, от 2 месеца вече го има, продава се, цената му е прилична, но все още не сме успели да се преборим НЗОК да го реимбурсира. Не всеки може да си позволи 300 лв. на 4 месеца. И когато човек има дистония и му инжектират ботулинов токсин, той практически оздравява за 4 месеца. След това пак трябва да се инжектира. Това е заболяване, което ако се лекува, пациентът на практика става здрав.  За разлика от много други, чието лечение няма този резултат. Надявам се до 1 година да решим този проблем.

 

- Има ли напредък в терапевтичните възможности за профилактика на мозъчните инсулти?

- За съжаление не бих казал. Всяка година излизат нови проучвания, от които и ние се объркваме. Аз цитирам често едно проучване, което излезе миналата година в списание Lancet, което обяви, че консумацията на мазни храни предпазва от инсулт, а консумацията на въглехидрати води до инсулт и инфаркт. Обратно на това, което се твърдеше до момента. Мен лично това ме обърка. Смятам, че  ние сме много далече от идеята да знаем какво ще ни предпазва. Знаем, че трябва да се поддържа нормално кръвното налягане, въпреки че

всяка година Американската асоциация изменя нормите  за кръвно налягане 

Веднъж казва, че до 140/90 е нормално, след това твърди, че под 120/80 е правилното.   Е, как да бъде под 120/80, като аз съм се родил с такова кръвно?! Вече стават смешни нещата и никой няма да ни вярва на тези приказки. Така че по отношение на профилактиката сме много далече от истината. Това, което е безспорно, е, че кръвната захар трябва да е нормална. И оттамнататък нищо не знаем.

 

- Лекува ли се по-успешно есенциалният тремор?

- Той е заболяване, за което в България няма лекарство и хората ходят и си го купуват от чужбина, защото е евтино. Много такива лекарства има, които са много евтини, защото са много стари. Те обаче са изтеглени от България, защото фирмите нямат интерес да ги внасят. И ходят хората в Гърция, в Сърбия, в Турция да си ги купуват по 5 евро. Така е не само с лекарството за есенциален тремор, но и с базисни антидепресанти, с лекарства за кръвно от по-стара генерация, които са доста ефективни, с лекарства за уроинфекции, които струват жълти стотинки.

 

- Имахте амбиция да обучите невролози тесни специалисти в областта на главоболието. Успяхте ли?

- Да, много напреднахме. На сайта на дружеството вече има карта, която показва, че има 22 кабинета в България, в които работят тесни специалисти. Към края на тази година ще продължим. На 30 юни в УСБАЛНП ще проведем практически курс за лечение на дистонии със специалисти от чужбина. Надявам се след него отново да можем да сложим на картата на България още кабинети с хора, които се занимават с това лечение. Защото иначе се затваря омагьосаният кръг: няма реимбурсация, няма лекарства, няма кой да лекува. Надявам се, че до догодина ще заработят тези кабинети.  Не искаме да стане като с лечението на инсултите. Държавата направи 3 високоспециализирани центъра за инсулти, но в тях няма кой да работи, защото не бяха обучени предварително. Сега търсим млади хора, които да подготвим.

 

Интервю на ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

 

 

Коментари