Публикация

Млякото тонизира мускулите и намалява мазнините след тренировка


Жените, които пият по 2 чаши мляко дневно след тренировка с тежести, натрупват повече мускулна маса и губят повече мазнини в сравнение с тези, които пият енергизиращи напитки. Това са установили канадски учени.

Упражненията за издръжливост не са популярен избор сред жените, но те имат големи ползи за здравето – повишават силата, мускулното и метаболитното здраве, подобряват костната плътност и др.

Изследването, публикувано в Medicine and Science in Sport and Exercise, показва, че млякото увеличава мускулната маса и понижава нивата на мазнини и при жените. Предишни данни доказваха този ефект само при мъже.

В проучването са взели участие млади жени, които не са вдигали тежести преди. След тренировка е трябвало да консумират или нискомаслено мляко (500 мл), или подсладена енергизираща напитка. В резултат тези, които са консумирали мляко, са имали по-добре оформени мускули и по-малко мазнини.

Според учените комбинацията между упражненията за издръжливост и млякото подобрява не само формата на тялото, но и здравето на жените.

 

Коментари