Публикация

Ако сте пациент на лаборатория „ЛИНА”: Ето как можете да се включите в скрининг за Хепатит C

Ако сте пациент на лаборатория „ЛИНА”: Ето как можете да се включите в скрининг за Хепатит C

Лаборатория „ЛИНА” съвместно с пациентска организация „ХепАктив” обявява кампания за скрининг на Хепатит C в областите Бургас и Ямбол


 

Лаборатория „ЛИНА”  съвместно с пациентска  организация „ХепАктив” обявява кампания за скрининг на Хепатит C в областите Бургас и Ямбол.  Нейната цел е да повиши  информираността за социално значимото заболяване. Според данни на Световната здравна организация от 2017г. приблизително 71 милиона  души по света страдат от хроничен Хепатит С, като само 20% от тях са диагностицирани.  В България се предполага, че болните са около 94 000 души и 90% от тях не знаят за заболяването.

„Именно  това е причината да подемем кампания за скрининг на Хепатит C, който е лечим. Навреме диагностициран HCV и ранно започване  на антивирусна терапия е гаранция за излекуване до 96%”, заявяват от лаборатория „ЛИНА”.

Кога и как можете да се тествате?

При посещение в лабораторията за изследвания, здравноосигурените пациенти, които досега не са лекувани от заболяването,  могат да поискат да им бъде извършен тест за Хепатит C. Тестът е безплатен, става след съгласие на пациента, и има скринингов характер за новооткрити случаи. Резултът се получава за няколко часа  на хартиен носител или онлайн заедно с останалите резултати.

Скринингът за Хепатит C  се извършва в лабораториите на „ЛИНА" в областите  Бургас и Ямбол.  При положителен резултат д-р Татяна Николова – вирусолог   предоставя безплатни консултации на адрес к-с „Зорница” бл.75 (гр. Бургас) или на тел.: 0884 243436. Пациентите могат да се обърнат за съвети и към Сдружение „ХепАктив”- неправителствена организация, специализирана в грижите и подкрепата на хората, живеещи с хроничен вирусен хепатит на тел. +359 2 952 33 99 .

Как се предава Хепатит C?

Основният път на предаване е кръвен. На повишен риск от заразяване са изложени болни, на които се налагат чести преливания на кръв и кръвни продукти (особено родените от 1945- до 1965год), пациенти на хемодиализа, както и венозни наркомани.  Риск има и при медицински манипулации, татуси, пиърсинги, при неспазване на строги дезинфекционни мероприятия. По полов път-при хетеросексуални двойки рискът е минимален.  Перинатален път - от  заразена майка с вируса на хепатит С на новороденото.

Клиничните признаци при Хепатит C не се отличават съществено от другите вирусни хепатити. Хепатит С се доказва лабораторно с помощта на специфични маркери. Само 15%-25 % от случаите на остра Хепатит С вирусна инфекция протича с жълтеница. Останалите са  безсимптомнопротичащи форми. Разграничаването на остра от хронична HCV инфекция не винаги е лесно и представлява комплекс от клиниколабораторни и вирусологични изследвания. Липсата на симптоми по време на острата и хронична инфекция, тенденция за хронифициране в повече от 85% от случаите водят до изява на болестта в крайните стадии на чернодробно засягане. Интервалът от началото на инфекцията до развитието на цироза може да надхвърли 30 години. Хроничния хепатит се съпътсва с относително неспецифични признаци на умора, адинамия и др. Затова е добре изследването за Хепатит C да се извършва периодично.

Коментари