Публикация

Учените откриха антиалкохолно хапче

Екип от химици, фармацевти, невролози и психиатри разработи вещество, което ще бори алкохолната зависимост


Изследователите от университета в Остин, Тексас направиха научно открити, което ще помогне помогнат на хората да преодолеят пристрастяването си към алкохола. Новото лекарство, наречено JVW-1034 все още е в изпитателен етап и към момента се пробва на животни, за хора все още не е доказана липсата на странични ефекти. Експериментите, направени до момента, показват, че препаратът е потиснал влечението към спиртни напитки при опитните животни. Това е основното, което отличава JVW-1034 от другите експериментални средства срещу алкохолизъм, които действат слабо.

Новият препарат - JVW-1034, блокира сигма-рецепторите, които са главна причина за формирането на зависимостта. Използването му позволило да се намали количеството на спирта, употребяван от лабораторните мишки с алкохолна зависимост, с 30%. Това се е случило веднага след приема на JVW-1034.

 

Изследователският екип е подал патент за лекарството съобщава резултатите от проучването си в списанието Neuropsychopharmacology .

 

Екипът е мултидисциплинарен

Джеймс Сайн, химик от Остинския университет, Луиза Скот, научен сътрудник по неврология в УТ Остин;  Антонио Ферагуд, постдокторант в Университетската болница на Бостън (BUSM). Старши автори са Стивън Мартин , професор по химия, и Джонатан Пиърс , доцент по неврология, и в УТ Остин;  Валентина Сабино, доцент по фармакология и психиатрия в BUSM.

алкохолизмът ще се лекува

Как ще действа антиалкохолното хапче

За по-голяма ефективност при приложение при хората, учените планират да оптимизират  химични свойства на веществото. Те  предвиждат, че едно хапче дневно ще може да блокира алкохолния глад у зависимите. Не е ясно дали JVW-1034 действително може да излекува напълно алкохолизма,  защото съществуват генетични и регулаторни основи на алкохолното разстройство, които все още са в процес на изучаване. Но дори и като средство, което потиска нуждата от алкохол, средството ще има голяма обществена полза.

 

Вижте още: Алкохолизмът се разпознава лесно

Източник:The University of Texas at Austin - College of natural sciences

Коментари