Публикация

Първокурсници от МУ – Пловдив изнесоха научни обзори по актуални теми

Четири български и четири чуждестранни студенти от първи курс по медицина презентираха пред пълна зала своите научни обзори.


В края на изминалата седмица, за шеста поредна година, Катедрата по Медицинска биология към МУ – Пловдив проведе публична презентация на научни обзори по актуални биомедицински проблеми. Студенти-първокурсници показаха своята теоретична подготовка, креативност и оригиналност в презентирането.

 

Интересът към събитието беше много голям – аудиторията беше пълна с настоящи студенти на МУ – Пловдив и представители на пловдивските елитни гимназии: учители по биология и ученици с интереси в областта на биологията.

 

Проф. д-р Виктория Сарафян, ръководител на Катедрата по медицинска биология и заместник ректор на МУ – Пловдив по научно-изследователска дейност, беше водещ и модератор на събитието. Тя изнесе много интересна двуезична презентация за най-пренебрегвания човешки орган. Бяха представени научни факти за чревния микробиом, които накараха аудиторията да разсъждава дали той е повече полезен или вреден за организма. Преди да покани на сцената студентите, за да направят своите презентации, проф. Сарафян завърши с думите „Умът е като парашут – работи само, когато е отворен“ и призова участниците да отворят умовете си.

 

На събитието бяха изнесени осем презентации – четири от български и четири от чуждестранни студенти, подбрани на конкурентен принцип след изготвяне на есе по избраната тема. В рамките на пет минути първокурсниците представиха факти, знания и лично мнение по актуални теми. Пред пълната аудитория своите презентации направиха:

  • Валентин Георгиев на тема „ГМО – заплаха или спасение”
  • Петра Кавраджиева на тема „Регенеративна медицина – обречени ли сме на вечен живот?”
  • Георги Георгиев на тема „Стволовите клетки – Големите очаквания“
  • Дария Полендакова на тема „Пренатална диагностика – превенция или началото на „Гатака“?
  • Saad Afzal на тема „GMO – Threat or Salvation“
  • Benjamin Hunt на тема „GMO – Threat or Salvation“
  • Idil Ali на тема „Cellular Differentiation – a matter of free choice or coercion“
  • Devni Edirisinghe на тема „Biometrics/IQ – who sets the norm?“

 

Всички студенти, изнесли презентации, получиха Сертификати за успешно представен научен обзор, както и подаръци от университета.
Асистентите от катедрата по Медицинска биология бяха приготвили викторина за публиката с интересни и забавни въпроси. Имаше и подаръци за далите верни отговори.


За настроението на аудиторията пяха студентките от МУ – Пловдив – Надежда Димова и Ife-Oluwa Adeyemi. Това традиционно събитие се превърна в празник на Катедрата по Медицинска биология, която по вдъхновяващ начин мотивира младите хора да опознават и обикват биомедицинските науки.

Коментари