Публикация

Кирил Ананиев: Медиците във Враца са свидетели на всички порочни практики

Кирил Ананиев: Медиците във Враца са свидетели на всички порочни практики

Защо протестът е сега и към кого той е насочен, пита здравният министър


 Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства, медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?“.

 

Това попита министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

 

Преди дни медици от МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца замериха с яйца заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. На 14 май служителите в болницата получиха заплати за февруари. 

 

„Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата“, коментира министър Ананиев.

 

Той подчерта, че е готов да приеме „всеки справедлив граждански протест, в това число и този на медици в Ловеч и Враца“. За да се вземат правилните решения и да се направят съответните изводи обаче, според Кирил Ананиев, трябва да се отговори на два много важни въпроса - защо този протест е сега и към кого той е насочен.

 

Здравният министър отбеляза, че

Болниците във Враца и Ловеч от 13 години са водени към фалит

„Голяма част от тези хора, които работят в двете болници, работят през по-големия период от тези 13 години (…). Те са свидетели на сключените порочни договори с частните фирми на територията на тези болници. И знаем какъв е финансовият резултат от тези договори. Тези хора не вярват на държавата, но след като не вярват, защо тогава не са излезли на протест?“, попита още министърът. 

 

Болниците във Враца и Ловеч - приоритет на МЗ

Свършеното до момента

Той поясни, че сегашният екип на МЗ веднага след встъпването си е направил анализ на състоянието на болниците, подготвил е оздравителни планове, както и стандарт за финансово управление. В момента се разработва нов модел на здравно осигуряване. За кратко време са възстановени основни европейски проекти, свързани с електронното здравеопазване, със спешната помощ, с изграждането на центрове за медико-социална дейност. 

Болниците във Враца и Ловеч - приоритет на МЗ

 

„Не обвинявам работещите в двете болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Ние ще направим всичко възможно, за да стабилизираме тези лечебни заведения. Тези болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи“, категоричен е министър Ананиев, като призова медици от двете болници да се върнат на работа.

 

От думите му стана ясно, че изплащането на февруарските заплати на работещите в МБАЛ-Враца е плод на усилията и разговорите с кредиторите. „Ние искаме да създадем организация в тези болници и хората да получават заплати регулярно“, каза още министърът.

 

Той припомни, че МЗ няма законово основание да погаси задълженията на болниците, които възлизат на 500 млн. лв. Няма как и да се платят заплати, ако не се работи.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари