Публикация

Как да се пазим от болести на черния дроб

Инфекции, алкохол и мазна храна са основни врагове на органа, който е биохимичната фабрика на организма


Чернят дроб е мястото, където протичат около 3000 биохимични процеса. Заедно с жлъчката тежи 1,4 кг. За съжаление някои грешки в съвременния начин на живот, грешки в диетата и инфекции могат да спомогнат за неговото увреждане. С времето честата употреба на алкохол, медикаменти, мазни храни и прекалено много захар променят неговата тъкан.

Черният дроб често боледува без изявени симптоми

В началните стадии на увреждане на черния дроб хората често не усещат нищо. Липсват изявени симптоми. Това затруднява ранната диагностика, тъй като рядко хората правят съответните лабораторни изследвания профилактично и без причина. Увреждането на черния дроб може да се открие при преглед с ехограф или при профилактично кръвно изследване на чернодробен ензим.


изследвания за черния дроб

 

Лабораторните изследвания са показателни за заболяване само донякъде. За изясняване на диагнозата се назначава допълнително ултразвук или изследване на проба тъкан.

Биохимичните процеси в черния дроб са много важни за цялостното здраве, подчертава проф. Кристиан Траутвайн, председател на Германското дружество по гастроентерология. В него например протеините се разграждат на съставните им части и се преобразуват в други вещества, например ензими или хормони, които регулират нашето настроение и апетит.

Също и мазнините в организма се преработват само с помощта на черния дроб. В него се образуват така необходимите жлъчни киселини. Жлъчката е най-важният помощник на черния дроб за храносмилането. Всеки ден дробът образува около половин литър жлъчен сок. В жлъчката той се сгъстява и оттам достига до червата.

 

Черният дроб не само произвежда, но и съхранява определени вещества. Енергийните запаси на организма се съхраняват под формата на гликоген. Складират се и определени количества витамини, микроелементи като мед, цинк или желязо.

 

Храната оказва пряко влияние върху здравето на черния дроб. Всички вещества, които изяждаме рано или късно стигат до този орган. Затова и балансираното хранене е толкова важно за него. Медикаментите, които приемаме, също стигат до черния дроб. В резултат активните им вещества често се включват в обмяната на веществата преди да стигнат до същинската си цел. Затова и някои от нежеланите странични ефекти засягат именно черния дроб. Това не бива да ни плаши прекалено, нито пък да ни отказва да пием лекарства, които са ни предписани.

 

Черният дроб е един доста устойчив на външни влияния орган и тежки странични ефекти настъпват едва след продължителна употреба (месеци) на медикаменти.

Алкохол и много мазнини в храната са причина за стеатоза – мазен черен дроб

Едно от нещата, които са най-вредни за черния дроб, е алкохолът. Това е свързано с веществата, които дробът разгражда от него – ацеталдехид. Той влиза в реакция с всички възможни вещества, също и такива от клетките. Отговорен е не само за махмурлука на следващия ден, но и затруднява работата на черния дроб като цяло. Освен това черният дроб преработва алкохола до мазнини. Така навикът всяка вечер да се пие алкохол с годините води до все по-омазнен черен дроб. Тези промени благоприятстват развитието на диабета и сърдечно-съдовите проблеми.

 

Инфекцията с хепатит е друга сериозна заплаха за черния дроб. Срещу вирусите на хепатит А и В има вече ефективни ваксини (тази срещу хепатит В е сред задължителните за бебета). За хепатит С пък вече има нови много ефективни терапии.

Как метаболитният синдром е свързан с черния дроб

метаболитен синдроч

Коварното е, че омазненият черен дроб може да се възпали и без вирусна инфекция. Това е проблем, който засяга все повече хора в съвременния свят, които ядат полуготови храни и бързи закуски, движат се малко. В Германия например това са над една трета от възрастните над 40 г.

 

Внимавайте с животинските мазнини (като цяло яжте по-малко месо), предпочитайте растителните и омега-3, които действат добре и на жлъчката. Ограничете алкохол – препоръките на здравните експерти са до 500 мл бира или 250-300 мл вино дневно. За жените дозата е още по-малка.

 

Срещу мазния черен дроб може да се вземат мерки с добър резултат. Проф. Корнберг разказва, че в клиниката си всеки ден вижда ефекта от промяната в начина на живот дори при хора с драстично повишени стойности на черния дроб в кръвта. При наднормено тегло трябва спешно да се отслабне, да се практикува някакъв спорт и да се промени храненето в посока повече прясна храна с плодове и зеленчуци и по-малко животински продукти.

Коментари