Публикация

ОПЛ искат от БЛС и НЗОК тълкуване на неясноти от рамковия договор за 2018 г.

Въпросите са свързани с вторичния профилактичен преглед, оформяне на документация за хоспитализация и профилактични гинекологични прегледи


От сдружението на общопрактикуващите лекари в България изпращат отворено писмо до НЗОК, с което се настоява за изясняване на някои моменти от НРД 2018 г. като вторичен профилактичен преглед и оформяне на документацията за хоспитализация. Вижте текста на целия документ, който публикуваме без редакторска намеса.  

 

ПИСМО от УС НА НСОПЛБ

С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА УКАЗАНИЕ, УТОЧНЕНИЯ И ОПТИМИЗИРАЩИ РАБОТАТА НА ИМП ПРОМЕНИ ПРИ ПРИЛОЖЕНИЕТО НА НРД 2018

 

Уважаеми дами и господа,

1. Във връзка с възникнали неясноти относно провеждането и неудачи с отчитането на нововъведения в навечерието на подписване на НРД 2018 „вторичен профилактичен преглед“, който не е обсъждан от Националния борд по Обща медицина, предлагаме за съгласуване между БЛС и НЗОК като страни в подписване на НРД и МЗ като ратифицираща договора страна, да приемете и публикувате следното Указание:

  • Вторичен профилактичен преглед се извършва, при условие, че са налице съответните  изисквания за включване в рискова група според Наредба 8 на МЗ и приложение 12 на НРД 2018, отбелязани в профилактичната карта за първичен годишен профилактичен преглед.
  • Вторичният профилактичен преглед може да се извърши и в един и същи ден с годишния първичен профилактичен преглед.
  • Вторичният профилактичен преглед се отчита с дейността за текущия месец и се заплаща през следващия отчетен период.
  • Отчет „Карта за профилактика на ЗОЛ над 18 г.“ да включва информация за два последователни месеца (текущ и предходен).
  • Случаите, при които резултатите от извършените изследвания или консултации, назначени при вторичен профилактичен преглед, съобразно критериите, посочени в Договор № РД-НС-01-1-1 от 13 април 2018 г. за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г., § 26., т.3, не са предоставени от ЗОЛ, респ. не са отразени от ОПЛ във вторичния преглед, не са основание за отказ от заплащане на вторичния профилактичен преглед.
  • При условие, че през предходна година ЗОЛ вече е включен в съответна рискова група, за която по НРД 2018 подлежи на вторичен профилактичен преглед, същият може да се извърши и преди годишния първичен профилактичен преглед за текущата година.

2. Предложениe за промяна: При включване на ЗОЛ в рискова група, при която според наредба 8 на МЗ и приложение 12 на НРД 2018 подлежи на вторичен профилактичен преглед, двата прегледа да бъдат обединени софтуерно, отчетени за съответния месец и изплатени с плащането на отчетения месец.

 

3. Необходимо уточнение:

Да се даде ясна формулировка на болдвания в долния абзац текст от т. 4.2 на Приложение № 3 към чл. 9, ал. 1, (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2018 г., в сила от 01.04.2018 г.), Групи лица с рискови фактори за развитие на заболяване, като бъдат формулирани единни критерии за данни за посочения риск. Същите да се сведат до знанието на ИМП по образна диагностика, ПИМП и поддържащите медицинския софтуер фирми, за да се имплементират в софтуера на ИМП. Припомняме, че обсъжданият текст е въведен по предложение на НЗОК, която следва да изпълни указаното.

„4.2. При назначена по време на профилактичния преглед (или по друг повод) мамография при установени отклонения съгласно писмено тълкуване на получените резултати от лекар специалист по образна диагностика с данни за риск от злокачествено новообразувание на млечната жлеза.“

 

4. Допълнение към Приложение № 2а „Първични медицински документи“ в НРД 2018, Указание за  работа с „рецептурна книжка на хронично болния“ да се добави следният текст:

„При желание от страна на ОПЛ и технологична възможност, вписване на предписаните продукти може да се извърши и чрез разпечатка от софтуера на ОПЛ. Разпечатаните страници следва да бъдат във формат идентичен с оригиналните страници на фабрично изработената рецептурна книжка и прикрепени към рецептурната книжка.“

 

5. Поради многобройни случаи в страната, в които насочени за хоспитализация ЗОЛ се връщат от ЛЗБП към ОПЛ с искане за два екземпляра на направление за хоспитализация/лечение по амбулаторни процедури“ (бл. МЗ-НЗОК № 7), което създава изключителни неудобства за пациентите, настояваме да спуснете изрично указание към ЛЗБП да спазват изискванията на чл. 218 от НРД 2018, т. Х, който гласи:

 

Направление за хоспитализация/лечение по амбулаторни процедури“ (бл. МЗ-НЗОК № 7) – съставя се в два екземпляра от лекар от лечебно заведение – изпълнител на ПИМП, СИМП, БП в условията на спешност и за КП по физикална и рехабилитационна медицина; КОЦ и ЦКВЗ; ЦСМП. Към него се прилага амбулаторният лист от извършения преглед на пациента, като по един екземпляр от тях се съхранява в изпращащото лечебно заведение.Към направлението се прилагат извършените в извънболничната помощ консултации и изследвания.“

6. Необходимо е изрично да укажете какво означава, разписаната промяна в „Договор № РД-НС-01-1-1 от 13 април 2018 г. за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г., „§ 4. В чл. 176, в таблицата, в колона 2 „Номенклатура“ се правят следните изменения: 1. На ред с код 01_39 думите „- директен метод“ се заличават.“

 

Означава ли това, че пациентите ще бъдат лишени от директното измерване на високорисковия LDL холестерол, въведено за 2016/17 година и вместо това ще бъде изчисляван по формула, която е неприложима при значителен брой пациенти? От друга страна в Приложение 8 на НРД 2018 в диспансерното наблюдение на заболявания с МКБ код I10, I11, I20 и I25 е включено изследване на LDL, който не е възможно да се изчисли по съответната формула, тъй като в същото Приложение не е разписано да се изследва общият холестерол, чиято стойност е задължителен елемент на формулата и без него калкулацията е невъзможна.

 

7. Да се укаже изрично типа направление за консултация при задължителното насочване на жените във възрастова група 30-40 години за профилактичен преглед при гинеколог  и да се увеличи, т.н. регулативен стандарта на всяка практика със съответния брой направления. Ако това не бъде направено, означава да стане за сметка на лишаване на останалите пациенти от възможност за консултации при остри състояния.

Коментари