Публикация

Полипрагмазията ли е правилния медицински подход, днес?

Как да се противопоставим срещу системата на спекулативната медицина?


Искам да провокирам лекарската гилдия като поставя за обсъждане темата за това, дали е възможно прилагането на единен подход /стандарт/, относно прегледи и консултации на пациентите. Нека заедно да решим кое и как е правилно в професионалната ни дейност, водени от морално-етичните страни на медицинската професия.

 

Какво имам предвид?
Ще опиша казуса, който ме вълнува. Той е мултиплициран, което е по-важно и дава отражение върху всички нас лекарите.

Има колеги, които в своята практика се стремят да извършват прегледите, не само максимално добре, но и щадящо пациентите, откъм излишни манипулации, апаратни изследвания и консултации. Те набират достатъчно ефективна информация по дадения проблем /оплакване/ на пациента, без да спекулират!
За съжаление, все по-често се срещат колеги, агресивни и себелюбиви, които решават, че влезлият при тях пациент, нуждаещ се от помощ е един, малък банкомат. Използвайки своята компетентност и вдъхващи доверие и престиж, тези лекари си позволяват да манипулират незнаещия и уплашен пациент. Внушават му се излишни страхове, рискове за здравето и неговото състояние, след което му се „обяснява“ нуждата от допълнителни консултации и изследвания. Целта е една, единствена – да се „спечелят“ пари ! Този спекулативен подход се комбинира и с изтъкване на професионалните „възможности“ на съответния лекар и „заинтересоваността му“ към проблема на доверилия му се пациент, а за по-голяма достоверност и охулване на останалите колеги.

 

Като акушер-гинеколог ще коментирам как изглежда този проблем при нас.

За колегите, които са максимално ефективни  с минимум средства за пациента – поставят точната диагноза и изписват нужното лечение и режим  - е ясно. Те са коректни, както към своите пациенти, така и към себе си!
Втория тип колеги, често си позволяват да въвеждат пациентите в заблуждения чрез необходимостта от платени, допълнителни здравни услуги. В големите „институтски“ градове, специалист – акушер-гинеколог не признава консултациите и изследванията от предходния му колега. Изследванията се повтарят, добавят се и нови, нямащи отношение към основния проблем на пациентката . От своя страна, пациентката , преминала преглед при такъв колега, се връща при Вас и казва: „ Бях на преглед еди-къде си, назначиха ми такива и такива изследвания и аз платих една, немалка сума.“ Най-често се цитира града, без да се споменава име на лекар или болница. Получава се сериозна колизия – защо единият не е направил всички тези изследвания като първи консултиращ лекар ?
Искам да изясня за себе си, а и за Вас, колеги, какъв е правилния подход – достатъчната прагмазия от изследвания, консултации и съответно лечение или полипрагмазията на т.нар. „по-умен“ лекар?

 

Как изглеждаме в очите на нашите пациенти? - Едните са по-умни лекари, по-разбиращи и правят „абсолютно пълни, разширени“ изследвания, а другите лекари – не знаят, не са „добри“ специалисти. 
Да, едните лекари  печелят много повече от другите, но не заради това, че знаят повече, а поради факта, че продават ненужни здравни услуги и заблуждават притеснените пациенти. В резултат на това, тези лекари си позволяват да имат по-особено място в обществото и по-високо самочувствие, а това засилва антагонизма между колегите.

 

Да не забравяме и психологическия феномен, на който се подчинява обществото! – Там, където пациентите заплащат повече, където ги манипулират, където тона е по-груб и дори липсва комуникация – там, пациентите считат, че получават по-добро здравно обслужване ! Там работят „по-добрите“ специалисти!

 

Нека да решим кое е най-доброто за нашите пациенти. Трябва да има ясен регламент – какво да включват прегледите при всеки конкретен случай. Нека да премахнем неравнопоставеността между нас  като лекари  и между лекарите и пациентите. Нека едните да не се мислят за много по-умни от другите колеги. Нека всички колеги да се ръководят от правилата за добра медицинска практика. Нашият труд да бъде окачествен не по лустрото, а по знанията и уменията. 

 

Надявам се, че сте разбрали  моята теза. Тя може да бъде подкрепена с редица примери от практиката. Бъдете активни, колеги !

 

С уважение,
Д-р Анастас Стоянов

 

Коментари

Според мен използваните от лекаря подходи изцяло отрязяват ценностната му система. Един е отдаден на хората и се поставя на мядтото на пациента, друг е стриктен, трети комерсиален и т.н. Дори при еднакви условия подходите отразяват личността на лекаря.

УВАЖАЕМА КОЛЕЖКЕ И КОЛЕГИ . ТОВА  Е  ТАКА  , НО  СИСТЕМАТА  ОСТАВА.  ВЪПРОСА МИ Е КАК ДА ПРОТИВОСТОИМ НА "СИСТЕМАТА" , КАК  ДА  ИЗГРАДИМ  ПРАВИЛНИЯТ  И ОБЩ ПОДХОД  КЪМ  СВОИТЕ  ПАЦИЕНТИ И МЕЖДУ НАС  САМИТЕ . ТАКА  ДОВЕРИЕТО  И  УДОВОЛЕТВОРЕНИЕТО  ДА БЪДЕ  ВЗАИМНО - ОБЩО . БЛАГОДАРЯ  ЗА  АКТИВНОСТТА . НАДЯВАМ СЕ  ДА  ИМАТ  ПОЛЗА  ТЕЗИ ДИСКУСИИ !!!  С  УВАЖЕНИЕ !!!

Уважаеми колега преди години основният подход в медицината бе клиничното мислене,диференциалната диагноза и като краен резултат най-точната диагноза,в интерес на болния .Тези правила ги няма вече ,защото медицината стана изцяло  търговско понятие.Ако един лекар е финансово независим и не мисли как да прилъже пациента ,за да си изкара заплатата,тогава ще се върнем на истинските отношения пациент лекар.Ако има категоризация на лекарските умения през определен период,но истинска ,а не с пари ,ако има категоризация на здр заведения ,а не както сега множене на болници -хотели ,в които няма кл мислене,тогава ще има и такива отношения каквито искате.Още повече указанията ,изхождащи от здр каса и нейните некомпетентни служители ни вкарват още повече в тази схема Когато питам защо е нужно да се изследва урина на жена ,която кърви и трябва да се кюретира- отговор -защото има лоби от страна на лабораторните лекари !!Е за какво говорим !Ако цените на секциото са два пъти по-малки от  цени за раждане пер виас ,което е заслужено  да видим дали ще се прави поголовно секцио!!?Така както всичко се обърна надолу с главата ,такива са и отношенията лекар пациент .

ДА  ТОВА  БЕШЕ В МИНАЛОТО . ВСЕКИ СЕ  СТРЕМЕШЕ  ДА  Е  ЛЕКАР ПРОФЕСИОНАЛИСТ  И  СЪС  СВОЯТА РАБОТА  ДА  ПЕЧЕЛИ  ДОВЕРИЕ , ПОПУЛЯРНОСТ И САМОЧУВСТВИЕ . СЕГА  СТАНА ОБРАТНОТО , ПОПУЛЯРНОСТ , ИЗВЕСТНОСТ И САМОЧУВСТВИЕ ИМА  ТОЗИ КОЙТО  Е  СПЕЧЕЛИЛ  ПОВЕЧЕ  , ПРОДАЛ  Е ПО-СКЪПО СВОЕТО  ПОЛОЖЕНИЕ И  ВЛАСТ  В  ОБЩЕСТВОТО !!!!!

Полипрагмазията е факт - има много лекарства, изкушаваме се да изписваме. Много диагностични възможности предлага съвременната медицина, понякога прекаляваме с изследванията. Не е задължително това да се дължи на незнание или злоупотреба, презастраховаме се. А за неетичните колеги и печалбите - не може да се опише и постави в рамка всеки случай, остава въпрос на лично виждане и съвест.

ЗДРАВЕЙТЕ  КОЛЕГА !  ЗА  ВЪЗМОЖНОСТИТЕ  КОЙТО  ПРЕДОСТАВЯ СЪВРЕМЕННАТА  МЕДИЦИНА КАТО ИЗСЛЕДВАНИЯ И  ЛЕЧЕНИЕ  Е  МН.  ДОБРЕ . ВЪПРОСА Е ЗА ЗЛОУПОТРЕБАТА  С ПОЛОЖЕНИЕ  , ВЛАСТ  ОТ  ЕДНА  СТРАНА   И ОТ ДР.НЕОБОСНОВАНИТЕ ЖЕЛАНИЯ И  ИЗИСКВАНЕ  /НАТИСК/ ОТ СТРАНА  НА  ПАЦИЕНТИТЕ  . КАК  НИЕ ДА  ПОСТЪПВАМЕ  ОБЩО  КАТО ГИЛДИЯ  И ОБЩЕСТВО ?!?!?

Петър  Галев
17 май 2018 17:21

Много актуален и болезнен въпрос поставяте, д-р Стоянов! Въпросът Ви кой е правилният подход по разглеждания от Вас проблем е малко риторичен... Огромната беда е, че в момента финансирането в медицината не е насочено към крайния резултат, а към "завъртането" на различни пътеки и процедури. Докато е така, мнозина са изкушени да търсят по-висок доход за труда си по начини, които се разминават с изкуството на медицината...

ЗДРАВЕЙТЕ КОЛЕГА ! ТОВА  С  ФИНАНСИРАНЕТО  Е  ЯСНО ! ПРОБЛЕМ ИМА В  ПОДХОДА  КЪМ ПАЦИЕНТА ОТ СТРАНА НА  ЗНАЕЩИЯ И МОЖЕЩ КОЛЕГА И ОТ ДР. ОТ  "ХАКЕРСКИТЕ  НАКЛОННОСТИ  У ДРУГИ ЛЕКАРИ  КОИТО СЕ  ИЗЯВЯВАТ И ОПОШЛЯВАТ  - СРАМЯТ  ПРОФЕСИЯТА . ТРЯБВА ЛИ  ДА  ИМА  ТЪРПИМОСТ  КЪМ ТОВА ЗАЩОТО Е ЗА  СМЕТКА НА КОРЕКТНОСТТА  ОТ  ЕДНА  СТРАНА , НО  ОТ  ДР.  ИЗИСКВАЩИ ТЕ  И  НЕКОМПЕТЕНТНИ  ПАЦИЕНТИ  ИСКАТ "ПЪЛНИ  ИЗСЛЕДВАНИЯ "... И  АКО  НЕ СЕ  НАПРАВЯТ НЕНУЖНО  , НЕ ИМ  СЕ  ВЗЕМЕ ВИСОКА  ТАКСА  ТО ТИ  СЕ  ОКАЗВАШ  СЛАБ  ЛЕКАР  ЗА  ТЯХ И  Т.Н.  ПОЗДРАВИ  ОТ  БУРГАС И  МОРЕТО  !!!!

Да ,така е ,защото лечението ни се налага от щаблони ,които има няма смисъл трябва да се правят .Ако кажеш на една бременна ,че може да роди пер виас тя те поглежда и си казва тази нищо не разбира отива при по млад колега КОЙТО ИСКА ДА ПЕЧЕЛИ ПОВЕЧЕ ПРАВИ И СЕ СЕКЦИОТО И ТЯ ДОВОЛНА И ТОЙ РАЗБИРА СЕ!!