Публикация

Гъбичките живеят 5 години в обувките

Гъбичките живеят 5 години в обувките

„Фунги спрей“ е специално разработен френски продукт за превенция, терапия и предотвратяване разпространяването на гъбични инфекции


Интервю с д-р Мариета Петрова, дерматолог в 19 ДКЦ-София

 

Д-р Мариета ПетроваД-р Петрова, кои са най-разпространените начини за заразяване на ноктите с гъбична инфекция?

На практика основен фактор е влажната среда – при басейни, фитнес, бани, сауни. На тези места при стъпване на босо постоянно съществува опасност от заразяване. Инфекцията е по-честа при хора, които имат в семейството си тази инфекция. 

 

Важно е да се знае, че дори само при пробване на обувки в магазина човек може да се зарази. 

 

Тогава как да се пробва?

Това трябва да стави винаги с чорапи. В по-марковите магазини се предлагат найлонови такива за еднократна употреба, които да защитят краката. Ако няма, човек не трябва да пробва обувки на босо, защото рискът да се зарази с гъбички е голям. 

 

Винаги при лечение на ноктите трябва да се обеззаразяват и обувките поради факта, че гъбичката стои там жизнена до 5 години. Може отново да зарази излекуваните нокти и кожа. 

 

Гъбичките живеят до 5 години в обувките, пробвайте само с чорапи

Пет години е много дълъг период…

Да, наистина. Обувката може да не се носи 3-4 години и при обуване, от топлината на кожата, гъбичката преминава в активна форма и заразява отново.

Вярно ли е, че от имунитета на човек зависи дали той ще се зарази?

Всеки човек може да се зарази. Но при имунокомпрометираните хора това става по-лесно и по-често. Такива са пациентите с диабет, с автоимунни, със злокачествени заболявания, хора на имуносупресивна терапия, лекуващи се с кортикостероиди и често употребяващи антибиотици. Застрашени са и спортистите. 

 

Със сигурност имунитетът играе роля, при сринат по-лесно става заразяването.

Моля, пояснете какъв е видът на здравата нокътна пластина? Кои симптоми трябва да будят притеснение?

Нормално ноктите са плътни рогови плочки, с правоъгълна форма. Те са прозрачни, лъскави, със светлорозов цвят, дължащ се на подлежащите капиляри. Всяка промяна в цвета (жълт, кафяв, черен или зелен), в дебелината и вида (груби, ронливи, нацепени, без блясък), както и във формата трябва да бъде преценена от дерматолог. Консултацията със специалист е задължителна при зачервяване, сърбеж и рагади (нацепване) по кожата. 

 

Здравите нокти са розови, лъскави и с правоъгълна форма

 

Кои фактори могат да провокират появата на гъбички по ноктите? Кои хора са най-застрашени?

Предразполагащите фактори са много. Например:

 

•    Фамилна обремененост – има цели фамилии, които са склонни към това заболяване;
•    Хронична интердигитална (между пръстите) гъбична инфекция – форма, която преминава от кожата към ноктите;
•    Хиперхидроза (повишеното изпотяване) на стъпалата;
•    Травмите на нокътната плочка – от обувки, при спорт, от физическо натоварване. Спортистите са изложени на риск от хронична травма и обувките трябва да са широки, от естествена кожа. Да няма триене и набиване на нокътната плочка, травмиране от обувките.
•    Непрекъснатото носене на лак за нокти. Запечатването с лака създава много добри условия за бързо развитие на гъбичките. 
•    Честата употреба на антибиотици и кортикостероиди;
•    Синтетични и тесни обувки;
•    Бани и фитнеси;
•    Забавеният растеж на ноктите при нарушено кръвообръщение;
•    Хроничната венозна недостатъчност, заболявания, които водят до нарушаване на кръвообращението;
•    Студеният климат.
•    Напредналата възраст (след 60 години). При младите хора играе роля заразяването. Докато при възрастните се включва имунитетът, придружаващите заболявания, които те имат. Самата възраст е фактор за забавяне на растежа на ноктите и за по-лесното заразяване.
•    Плоскостъпие – то обаче има косвено значение. При изгладен напречен свод и всякакви деформации на ходилото, триенето се увеличава, тъй като не винаги човек може да реагира с подходящите ортопедични стелки и обувки.

Ако родителите или някой в семейството има гъбична инфекция, може ли да се пренесе тя и върху децата?

Да, защото децата обичат да ходят боси, да обуват обувките на възрастните. В банята децата трябва винаги да са с чехли/джапанки, защото във влажна среда гъбичките се срещат постоянно.

 

Не оставяйте децата да стъпват боси в банята

А каква опасност крият гъбичките по ноктите и защо е важно да се лекуват?

Заразената нокътна плочка е резервоар на гъбична инфекция. При наличие на предразполагащи фактори гъбичката преминава и заразява по съседство кожата. Последвалата кожна мацерация (рагади, нацепване) е входна врата за вторична бактериална инфекция и развитие на еризипел (червен вятър). При диабетици това се случва често и е възможно развитието на гангрена с тежки последици. Ето защо профилактиката и лечението на гъбичната инфекция са толкова важни.

Как помагате на вашите пациенти?

На всички мои пациенти препоръчвам „Фунги спрей“, който е специално разработен френски продукт за превенция, терапия и предотвратяване разпространяването на гъбични инфекции. 

 

„Фунги спрей“ е медицинско изделие за нокти, кожа и обувки. Ефектът на препарата се обуславя от неговия състав, в който се съдържа:
•    Борна киселина – с фунгицидно и бактерицидно действие;
•    Екстракт от листа от салвия  - има противовъзпалително и антимикотично действие;
•    Масло от мента – ментолът има охлаждащо действие, премахва лошата миризма;
•    Масло от чаено дърво – с антибактериални и противогъбични свойства;
•    Борово масло – епителотонично, подобрява миризмата;
•    Маслената основа на препарата действа омекотяващо, успокоява, създава чувство на комфорт.

 

Когато промените се третират още в първите седмици от появата им, независимо на кожата или на ноктите, „Фунги спрей“ има терапевтичен ефект. Т.е. тук е важно лечението да започне навреме. 

 

Фунги спрей помага при гъбички

 

Препоръчвам на моите пациенти два пъти дневно – сутрин и вечер, третиране на измененията по кожата и ноктите с този препарат до пълното им изчезване. След това за профилактика 3 пъти седмично постоянно прилагане върху кожата на стъпалата, ноктите и обувките. Това се налага в случаите, когато човек вече е имал гъбички или планира посещение на басейн, разходка по морския плаж, в рискови ситуации. Много често след терапия инфекцията се повтаря заради съществуващите предразполагащи фактори. Затова е необходима постоянна профилактика. Само няколко минутки отнема да се напръскат кожата и обувките с този спрей. 

 

 

 

Гъбичните инфекции по ноктите са и естетичен, и медицински проблем, защото се нарушава качеството на живот на пациентите. Важно е да се хванат навреме измененията, за да има ефект каквото и да е локално лечение.

Каква е превенцията? 

По принцип инфекцията по-рядко се среща при децата. Това се дължи на бързия растеж на техните нокти. Но родителите трябва да са с повишено внимание и да спазват нужната профилактика – да не се стъпва на босо никъде, да се подсушава банята след измиване, да не се носят чужди обувки.

Това важи и за нас, възрастните, нали така? Ходейки на гости, трябва да си носим чехлите…

Точно така. Чуждите чехли крият рискове, джапанките не са по-малко безопасни – те са от изкуствени материи, много трудно се обеззаразяват. Затова е хубаво да ги има тези профилактични препарати, какъвто е и „Фунги спрей“. Връщайки се вкъщи, човек след измиване веднага трябва да си напръска краката и обувките. Ако навреме се вземат мерки, може да се прекрати заразяването.

Споменахте, че с повишено внимание трябва да бъдат хората около басейните. Вярно ли е, гъбички има най-вече около самия басейн – на разстояние около метър?

Да, най-опасна в това отношение е зоната около басейна, не толкова вътре в него. Там обикновено е влажно, почти всички стъпват боси.

 

Не стъпвайте боси около басейна - има риск от гъбички

 

Дори и човек да е бил с обувки, за всеки случай е добре да си направи профилактика с „Фунги спрей“. Той е с много добро действие, трябва да се употребява и когато сме на море, когато отиваме на фитнес или какъвто и да е спорт с изпотяване, с влага.

Коментари