Публикация

Иновативната медицина във фокуса на ОПЛ и педиатри

От 18 до 20 май се провежда научен форум на общопрактикуващи лекари и педиатри


В Слънчев бряг започна XIX конференция за общопрактикуващи лекари и педиатри с международно участие. Тази година темата на научния форум е "Иновативна медицина" и са включени презентации и дискусии в областта на имунологията, алергологията, хирургията, отоларингологията, офталмологията. Основен фокус е поставен върху имунопрофилактиката. 

 

Научният форум традиционно бе открит от проф. д-р Пенка Переновска, председател на Организационния комитет и вдъхновител на инициативата. Приветствие към аудиторията отправи и д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска" и почетен председател на организационния комитет.  Д-р Ангелов нарече конференцията "Най-важното медицинско събитие в годината, защото обединява много специалности". ОПЛ и педиатри са тези, които се явяват пресечната точка на различни медицински направления в грижите за малки и големи пациенти.

"Качеството на грижите за здравето на децата зависи от професионализма на общопрактикуващите лекари и педиатрите"

отбеляза д-р Исаев, който прочете поздравителен адрес от името на президента на България, генерал Румен Радев. Д-р Цанова отправи поздрав към присъстващите от името на здравния министър Кирил Ананиев, като увери, че

"Грижата за детското здраве е основен приоритет на Министерството на здравеопазването".

Реформата в българското здравеопазване

направи така, че джипитата и педиатрите да са тези медицински специалисти, които стоят най-близо до българския гражданин. В същото време именно тези специалисти днес, у нас, са от "изчезващ вид". 

Задържането на лекарите в България ще стане, само ако им се даде шанс и необходимите адекватни условия за работа,

се каза в поздравителния адрес на БЛС.

конференция на ОПЛ и педиатри

В рамките на 3 дни, от 18 до 20 май,

над 500 специалисти ще дискутират проблемите и новостите в българското здравеопазване. Форумът търси, предлага и интегрира решения, за да може българският лекар да бъде адекватен на нуждите на пациентите и същевременно неговият труд да бъде уважаван и оценяван адекватно и достойно.

Научната конференция разчупи традициите и започна с панел

Среща с професора,

в който проф. Юрий Мизерницкий, член на руското и европейско педиатрично общество, изнесе презентация на тема "Първична цилиарна дискинезия при деца: алгоритми за диагностика и лечение".

Проф. Ива Петкова, завеждащ катедрата по офталмология в УМБАЛ "Александровска", запозна присъстващите с "Предизвикателството: детска катаракта".

 

Организатор на събитието е Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Александровска" и се провежда под патронажа на Медицинския факултет на Медицински университет - София.

 

 

Коментари