Публикация

16-годишните при лекар без разрешението на родител

16-годишните при лекар без разрешението на родител

36% от младежите без презерватив при първия полов акт. Расте употребата на алкохол и наркотици


Децата, навършили 16 години, ще могат вече сами да се изследват за полово-предавани инфекции (ХИВ, сифилис, гонорея, хламидии), за бременност, както и да тестват кръв и урина, без съгласието на родителя или попечителя.

Непълнолетните между 16 и 18 години ще могат да се обръщат директно към специалисти

по въпроси, свързани със сексуалното, репродуктивното, психичното и  денталното здраве. 

 

Това предвижда проект на Наредба за дейностите по здравно консултиране, профилактични прегледи и изследвания на лица, навършили 16 години, за които не е необходимо съгласието на родителя или попечителя, качен на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

 

Въпреки че ще могат сами да се изследват,

Лекарят ще бъде задължен своевременно да уведомява родителите при отклонения в здравословното състояние на децата им

 

Вносителите изтъкват, че с предложения проект се цели да се създадат условия за положително повлияване на редица констатирани изключително тревожни тенденции по отношение на здравето на децата и младите хора, свързани с тяхното поведението, като:
•    рисково сексуално поведение, включително начало на полов живот на възраст 16 години, широко разпространение на необезопасени сексуални контакти (36% от младите хора не са използвали презерватив при първия си полов акт), употреба на наркотици и алкохол преди и по време на полов акт, поддържане на паралелни сексуални отношения и др.

 

•    висока честота на ранната бременност (до 19 г.) и броя на абортите във възрастта 15-19 години;

 

•    значителен е делът на младите хора, инфектирани с ХИВ (около 35% от новорегистрираните ХИВ-серопозитивните лица са на възраст от 15 до 29 години);

 

•    широко разпространение на употребата на цигари (въпреки че се наблюдава трайна тенденция към намаляване на тютюнопушенето сред младите хора и у нас, България остава на четвърто място сред европейските страни с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст);

 

Младежите ни на четвърто място по пушене в ЕС

 

•    увеличаване на употребата на алкохол (всеки шести ученик на 16 години е пил 20 и повече пъти алкохол през последната година, а 59% от учениците са пили алкохол през последния месец от живота им);

 

•    нарастване на злоупотребата с психоактивни вещества (30% от учениците на 16-годишна възраст поне веднъж са опитвали някакъв наркотик; средната възраст на първа употреба на хероин е 18 години; след 2000 г. процентът на заразени с вируса на хепатит С сред лекуваните интравенозни наркомани достигна 70%);

 

•    непрекъснато увеличаващ се брой деца, жертви на пътнотранспортни произшествия;

 

•    нарастване на броя на сърдечносъдовите заболявания и смъртността от тях;

 

•    широко разпространение на агресията и насилието в училище.

Проблеми в комуникацията

„Голяма част от тези проблеми са свързани с поведения на младите хора и въпроси, свързани с тях, които те невинаги са готови да споделят с родителите си. Изискването за необходимо съгласие на техен родител или попечител в някои случаи ограничава възможността те да получат необходимите здравни услуги под формата на консултиране или профилактичен преглед и изследвания. 

 

Част от родителите не са готови да приемат промените в живота на своите деца по адекватен начин, а това поражда страх и вероятността за споделяне и търсене на помощ от компетентен източник значително намалява“, се посочва към мотивите на проекта.

 

Част от родителите не са готови да приемат промените в живота на своите деца

Целта на новата наредба 

 

Неговата основна цел е да се създадат по-добри условия за здравно консултиране, профилактични прегледи и изследвания на младите хора по въпроси от значение за тяхното здраве.

 

Очакваните резултати от прилагането на проекта са свързани с утвърждаване на здравословен начин на живот сред младите хора, навършили 16-годишна възраст, профилактика и ранно откриване на социално значими заболявания, достъп до медицинска помощ с оглед на специфичните им потребности. Това от своя страна ще доведе до подобряване на ефективността на разходите, заплащани от НЗОК за медицински дейности, смятат от здравното министерство.

 

С проектонаредбата и с мотивите към нея може да се запознаете в прикачените файлове.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Прикачени файлове

pdf
pdf

Коментари