Публикация

Много българи с болна щитовидна жлеза

Много българи с болна щитовидна жлеза

Стотици се изследваха на щанда на НПО на Булмедика/Булдентал 2018


Стотици бяха посетителите на щанда на Националната пациентска организация (НПО) на медицинското изложение Булмедика/Булдентал (16-18 май 2018 г.), които се възползваха от възможността да се изследват за няколко социално значими заболявания.

Тест за хепатит C

Над 80 души се подложиха на тест за хепатит С в първия ден от форума. Специалистите от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, които извършваха скрининга, не отчетоха нито един положителен резултат.

Изследване на кръвна захар и холестерол

Почти толкова бяха и желаещите да проверят кръвната си захар и холестерола, както и наситеността на кислород в кръвта си във втория ден на изложението. 29-годишна жена беше насочена от експертите от Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония за консултация с пулмолог, поради отчетено понижено насищане на кислород в артериалната кръв. 

 

При около половината от изследваните специалистите на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет откри повишени стойности на холестерола. С тях беше проведена консултация за нуждата от двигателна активност и здравословен режим на хранене.

Скрининг на щитовидна жлеза

Голям интерес сред посетителите предизвика и ехографският скрининг на щитовидната жлеза в последния ден на изложението. От организираната от НПО и сдружение ВИОМ акция се възползваха 34 души. Едва четири случая без патологични изменения отчете ендокринологът д-р Марияна Иванова след края на скрининга. Петима бяха с новооткрити доброкачествени образувания, а всички останали – със съмнения за автоимунен тиреоидит на Хашимото. Пациентите бяха насочени към по-задълбочени изследвания за доказване или отхвърляне на диагнозата.

 

Участието на НПО за пореден път на изложението Булмедика/Булдентал постигна целта си да повиши информираността относно нуждата от профилактика, защото именно тя е в основата на превенцията и успешното лечение на редица заболявания.

Коментари