Публикация

Болки във врата и трапеца, във врата ли е проблемът

Причини и решение за сковаването във врата


Добро утро, здрави хора!
Често в практиката си срещам хора, с болки във врата и трапеца. Идват с думите: Имам проблем с врата.
Искам да ви кажа моята гледна точка, за това състояние. От случаите, с които съм работила, няма нито един чиито проблем наистина да е бил във врата. Трапецът (мястото със сърдитото човече) е свързващ мускул межди главата и горната част на гърба. Когато има някакъв проблем в горната част на гърба, тонусът на трапецът трябва да се повиши, да намали неговата дължина и да стабилизира. Това се случва, защото мозъкът му дава сигнал: Главата ще падне, трапец стабилизирай! ????
Седящите, стоящите професии, както и физиологично по-голямата сила на мускулите, по предната част на тялото, предразполагат преразтягането на мускулите - по задната част. 
При разтягането на мускулите на лопатките, ромбоидите (мускулите, които държат лопатките събрани) не знаят къде се намират в пространството и стават неактивни. Рамената се завъртат напред, като скъсяват гръдните мускули и трапецът спасява положението със силен спазъм.
Често пациентите се опитват да облекчават това състояние, ходейки на масажи. Само, че се получава релаксиране на така или иначе слаби мускули и релаксиране на мускул, който е с неврологично повишен тонус. Което обикновено води до облекчение, денят и следващия ден и по-силен спазъм след това.
Това състояние изисква комбинирана терапия с релаксиращи техники, акупресура и изометрични контракции на мускулите, които са слаби.  
Надявам се публикацията да ви е била полезна. Хубав ден, здрави хора.

Коментари